Vrch Bábovka v přírodním parku Trhoň dostal svůj nevšední název díky svému zaoblenému tvaru

11. leden 2019
Česko – země neznámá

V přírodním parku Trhoň nedaleko Rokycan v západních Čechách stojí vrch opravdu nezvyklého jména. Bábovka. A proč se kopec uprostřed hustých lesů na okraji Brd jmenuje právě takhle? Podle Martina Langa z Muzea středních Brd je to pravděpodobně díky tvaru kopce. Pohledem od západu připomíná jeho kupolovitý tvar skutečně bábovku.

Vrch Bábovka je výraznou dominantou hornatého pásu, který se tyčí nad údolím Padrťského potoka. Jeho výška je 608 metrů nad mořem a je součástí přírodního parku Trhoň. Ten těsně sousedí s pohořím Brd, respektive středních Brd. Údolí Padrťského potoka odděluje brdskou geologickou soustavu od pahorkatiny řeky Berounky. Bábovka je také součástí takzvaného křivoklátsko-rokycanského pásma.

Celé pohoří včetně Bábovky tvoří převážně paleovulkanity a staré usazené horniny z kambria a ordoviku, tedy z období prvohor. Za dlouhá tisíciletí odolala tvrdá hornina vodní i písečné erozi a kopce postupně zarostly stromy. Prastaré horniny tak teď doplňují různě pokroucené borovice, buky a smrky a také kapradí, mechy a borůvčí. 

Na Bábovku s bábovkou

K vrchu Bábovka se váže jedna zajímavá a úsměvná tradice. Jednou za čas se místní nadšenci seberou a uspořádají výstup na Bábovku se skutečnou bábovkou, kterou někdo z nich upeče. Po zdolání 608 metrů pak všichni na vrcholové kótě bábovku za odměnu posvačí.

A kudy tedy na Bábovku? Jednou z možností je následovat modrou turistickou značku, která vede od Dobříva. Na Bábovku se dá dojít také od Svojkovic nebo Hůrek. Třetí cesta je možná od Strašic po cyklostezce, která vede kolem zaniklého hradu Vimberku a okolo hájovny Vébrovny.      

autor: Pavel Halla
Spustit audio