Z věže kostela sv. Jakuba v Lipníku nad Bečvou je krásný výhled do okolí Moravské brány

4. červenec 2018
Česko – země neznámá

Město jako na dlani, překrásné výhledy do okolí Moravské brány a za pěkného počasí až do Jeseníků. To všechno nabízí věž kostela sv. Jakuba staršího v Lipníku nad Bečvou.

 

 

Město jako na dlani, překrásné výhledy do okolí Moravské brány a za pěkného počasí třeba až do Jeseníků. To všechno nabízí vyhlídka na věži kostela sv. Jakuba staršího v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Jen se nesmíte nechat odradit výstupem po původních schodech, které v poslední části připomínají spíše širší žebříky.

Lipník nad Bečvou je po Olomouci jediným městem v kraji, které se může pochlubit památkovou rezervací. Historických objektů byste v něm našli desítky. Patří k nim i kostel sv. Jakuba staršího. Stojí poblíž centra, v sousedství renesanční zvonice. V posledních letech se o jeho údržbu a drobné opravy společně s farností starají i členové Okrašlovacího spolku Lípa. Ti vás také památkou provedou a přidají informace o její historii.  

Farní kostel sv. Jakuba prošel několika stavebními úpravami. Původně to údajně bývala stavba románská, před rokem 1400 měl být  Lackem z Kravař znovu vystavěn v gotickém slohu. V 18. století dostal pak kostel podobu barokní. Z té doby také pochází zařízení památky. Kostel několikrát vyhořel a každé opravy přinesly nové změny.

Věž kostela byla původně nižší a místo jehlanu měla zřejmě jednu báň. V roce 1596 byla zvýšena a byl na ní přistavěn arkádový ochoz. V té době měla tři měděné báně nad sebou. A ve věži měl svůj byt hlásný. Uvnitř byly původně také tři zvony, první od roku 1464. Rozkyv největšího z nich byl ale tak velký, že narážel do zdi. Proto vedle postavili zvonici a všechny tři zvony do ní na počátku 17. století přestěhovali.

Výstup na věž vede nejprve přístavbou, ve které se jde po točitém schodišti. Pak už schody začínají připomínat spíše širší žebříky. Nabrat sílu je cestou nahoru možné v prostorách mezi jednotlivými patry, kde jsou vytvořená místa k sezení. Na stěnách si při odpočinku můžete přečíst informace o historii památky i farnosti. V prosklené vitríně na jednom z pater objevíte také poslední zprávy z archeologického průzkumu i některé nálezy, zbytky keramiky, mince a další. Výška věže kostela je bezmála 52 metrů, ochoz se nachází v 33 metrech. 

Po arkádovém ochozu se můžete pohybovat do všech světových stran. Pod sebou máte město Lipník nad Bečvou jako na dlani. V dálce pak Přerov, Hranice a další okolní obce.  Na dohled je středověký hrad Helfštýn i vzdálenější poutní místo sv. Hostýn a Beskydy. Na opačné straně se rýsují Oderské vrchy a za pěkného počasí i Jeseníky.   

autor: zem
Spustit audio