Začala rekonstrukce interiérů Vlašského dvora v Kutné Hoře. Bude stát okolo 120 milionů korun

9. červenec 2018 15:30

Vlašský dvůr v Kutné Hoře nabídne návštěvníkům víc zážitků. Začala rekonstrukce jeho interiérů, po které se otevřou i nové prohlídkové trasy. Dělníci zároveň opraví kanceláře městského úřadu, který v budově sídlí.

Interiéry bývalé královské mincovny v těchto dnech začali opravovat dělníci. Pracovat budou v části budovy, kde je městský úřad, i v místnostech, ve kterých jsou expozice pro turisty. Na rekonstrukci památky získala Kutná Hora dotaci z Evropské unie. 

Dělníci začali pracovat v části budovy, kde jsou kanceláře starosty a tajemníka. Kompletní rekonstrukce interiérů Vlašského dvora by měla podle plánu trvat do konce příštího roku. Stavební úpravy umožní vybudovat ve Vlašském dvoře i výtah, který zatím v objektu není. Areál tím bude dostupnější například pro lidi na invalidním vozíku.

Dělníci začali rozebírat původní dřevěnou podlahu

Využití našlo město taky pro půdu, která byla do teď prázdná. Pod střechou Vlašského dvora by měl vzniknout radniční archiv.

Rekonstrukci čeká například křídlo, kde jsou kanceláře starosty a tajemníka městského úřadu

Vlašský dvůr po dobu rekonstrukce zůstane přístupný turistům. Těm přinesou současné úpravy rozšíření stávajících prohlídkových tras. „Budou vybudované dílny na zpracování surového stříbra až po ražení mince, bude tu nová expozice ve sklepních prostorech, kde bude zážitková trasa „Záhada ztraceného stříbra“, která bude založená na vyprávění pověstí,“ vyjmenovává některé novinky Marek Tivodar z týmu, který chystá nová návštěvnické okruhy.

Stavba lešení v interiérech Vlašského dvora

Součástí projektu je i zkrášlení parku pod Vlašským dvorem. Vedle nové zeleně by tam dělníci měli například opravit toalety, vybudovat dětský koutek nebo třeba postavit zázemí s občerstvením. Na opravu budovy a parku bude město potřebovat okolo 120 milionů korun, z toho 90 milionů zaplatí z dotace.

autor: Michal Trnka
Spustit audio