Začaly církevní restituce, stát vrátil první tři pozemky

11. červenec 2013

Vrácením prvních tří pozemků odstartoval proces církevních restitucí. Jako první se dočkal Řád křižovníků s červenou hvězdou, který dostal v červnu půdu v Klučenicích na Příbramsku. Dva pozemky v Klínech na Mostecku pak získala Náboženská matice.

„Jedná se o dva takové maličké pozemky v celkové míře asi 2700 metrů čtverečných, které jsou zbytky z větších pozemků, které již přešly na třetí osoby, a jedna z nich je malá louka a druhá je část parkoviště," řekl Českému rozhlasu generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

„Myslím, že pozemků teď bude přibývat i proto, že u mnoha již dobíhá šestiměsíční lhůta, kterou mají státní orgány podle zákona pro to, aby pozemky připravily k vydání,“ dodal. Těsně před uzavřením dohod je dalších šest pozemků na Zlínsku.

„Jak Náboženská matice, tak ostatní podali výzvy na pozemky, které historicky vlastnili, a my čekáme, až se jednotlivé úřady, jak Státní pozemkový úřad, nebo Lesy České republiky, anebo Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ozvou a vyzvou nás eventuelně k převzetí, jestliže už tam nebyla nějaká diskuze o doplnění, což se také v mnoha případech stalo,“ vysvětlil Holub.

Církevní restituce
autoři: jšo , sib
Spustit audio