Zásah v Berouskově zooparku v Bašti. Detektivové mají podezření ze zabíjení zvířat

16. červenec 2018 14:24

Celníci a policisté zasahují v Praze, ve středních Čechách a na Českolipsku kvůli údajnému zabíjení chráněných zvířat. Například tygrů. Podle informací Českého rozhlasu vyšetřovatelé našli na místě zátahu uhynulá zvířata a taky miliony korun. Mezi podezřelými jsou údajně Češi a taky Vietnamci. 

Kvůli podezření ze zabíjení zvířat se celníci zajímají o několik podezřelých, jejich počty ale nechtěli zatím upřesnit. "S ohledem na probíhající vyšetřování nemůžeme v současné době sdělit podrobnější informace. Rozhodně to není akce, na které bychom pracovali v horizontu několika dní, ale jde o akci, která je rozpracovaná už delší dobu," uvedla mluvčí Celní správy Martina Kaňková.

Na případu se podílejí také pracovníci inspekce životního prostředí, povolán byl i inspektor středočeské veterinární správy.

Podle serveru lidovky.cz mají celníci a policisté spadeno na údajné nelegální zabíjení zvířat a zásah se týká i vietnamské tržnice SAPA v pražské Libuši.

Lidovky upozorňují, že do nelegálního prodeje speciálně upravených pokrmů z tygřích kostí  byli údajně zapojení i zástupci vietnamské komunity.

V Asii jsou tygří produkty vyhledávaným lékem tradiční čínské medicíny. Tygří drápy a kůže pak slouží jako cenné trofeje pro sběratele.

Zoopark provozuje Ludvík Berousek z rodiny Berousků známé kvůli cirkusovým představením. V areálu zooparku jsou desítky zvířat, konkrétně tygrů ussurijských, indických, ale taky bílých lvů či levhartů.

autor: redakce
Spustit audio