37. ročník Dětské noty v Mladé Boleslavi je za námi

5. listopad 2010

V Mladé Boleslavi zvítězil Chrudoš. Tak se jmenuje vítězná písnička 37. ročníku Dětské noty. Dětská nota je soutěžní přehlídka dětských písní, která se každý rok už tradičně koná ve Škoda Auto Muzeu v Mladé Boleslavi.

Letos vyhrála už zmíněná píseň s názvem Chrudoš od autorů Petra Pazoura a Robina Krále. Naopak dětské publikum v sále si vybralo jako nejlepší píseň Dva tisíce dvě stě třicet od Jana Steinsdörfera a Robina Krále.

Dětskou notu pořádá tradičně občanské sdružení Paprsek za podpory města Mladá Boleslav a firmy Ško-energo. Zakladatelem Dětské noty a hlavním organizátorem je Milan Klipec. Do poroty letos usedli Maxmilian Wittman - redaktor Českého rozhlasu Brno, skladatel, aranžér, Jaromír Helešic - skladatel, aranžér, kytarista, Jiří „Šlupka“ Svěrák - skladatel, textař, lektor konzervatoře Jaroslava Ježka, primátor města Raduan Nwelati a Klára Vytisková - zpěvačka skupiny Toxique.

Dětská nota je autorskou soutěží nových původních písní pro dětský pěvecký sbor a dětské sólisty. Téma je široce vymezeno všemi dostupnými trendy populární hudby, texty by měly vycházet ze zájmů a života dnešních dětí. Letos se týkalo vesmíru. Do letošního ročníku zaslalo celkem 35 autorů 30 písniček. Během koncertů se na podiu vystřídalo na 60 dětí ze souboru Paprsek. A děti se samozřejmě starají o moderování.

Soutěž Dětská nota a hlavně písničky zdomácněly ve školách a je o ně mezi dětmi i učiteli velký zájem. Od roku 1999 vydává sbor už každoročně CD zbrusu nových písní Dětské noty. Pěvecký soubor Paprsek se rozrostl nejen o přípravné sbory, ale i o studentskou část, kde zpívají ti nejvyspělejší.

Zahraniční cesty přinášejí sboru nejen obrovskou motivaci, ale především zkušenosti, které zúročují členové sboru při koncertech a v nahrávacích studiích v Německu, Švýcarsku, Irsku, Polsku, Bulharsku a Rusku. V čele sboru Paprsek stojí stále Milan Klipec. Spolu s ním vede sbor i jeho dcera, Markéta Amerighi.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio