5 fíglů, díky kterým bude šlehačka dobře držet, radí cukrář Josef Maršálek

Největší kámen úrazu při šlehání pravé živočišné šlehačky je ten, že velmi často vybereme tu špatnou nebo uděláme chyby při šlehání. 

Když se budeme držet těchto pěti zásad, ušleháme dokonale pevnou a chutnou šlehačku.

1. Správný výběr smetany

Na nejlepší možnou šlehačku potřebujeme smetanu, která se prodává v krabičce a obsahuje 33 % tuku. Ta je stabilní. Pokud chceme, můžeme koupit i smetanu se 40% obsahem tuku. Bude dobře držet tvar, ale na druhou stranu získáme méně objemu.

2. Dokonalé vychlazení

Každopádně platí, že smetanu ke šlehání musíme nechat před šleháním vychladit na 8–10 °C. Vyplatí se vychladit i mísu a metlu, ve které a kterou budeme šlehat.

3. Slazení šlehačky

Zlaté pravidlo je, že cukr nebo jiné sladidlo přidáváme během šlehání až po nabytí objemu. Přidáváme cukr krupicový nebo vanilkový.

4. Tajné přísady

Pokud sladíme šlehačku cukrem, přidáme i špetku soli. Sůl vyzdvihne chuť smetany a zvýrazní chuť cukru. A pokud přidáme i pár kapek citronu, šlehačka díky tomu lépe ztuhne.

5. Nepoužívejte ztužovač

Pokud použijeme tu správnou šlehačku, není třeba přidávat žádný ztužovač. Ztužovače šlehačky nám zničí smetanovou chuť a změní hladkou strukturu šlehačky.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.