7 kilometrů akátových kmínků tvoří novou rozhlednu Doubravka

V lokalitě na Čihadlech, na kopci Horka v Kyjích, vyrostla 23,5 metru vysoká rozhledna z přírodních materiálů. Jmenuje se Doubravka a veřejnosti je přístupná od června.

Tato rozhledna je v mnoha ohledech jedinečná: originální konstrukcí, použitými materiály, tím, že pochází z dílny světoznámého architekta i způsobem realizace.

Huť architektury Martina Rajniše nejprve na břehu nedalekého Kyjského rybníka postavila dvanáctimetrový dvounohý Artefakt z náletových dřevin. Menší verzi plánované rozhledny, jejíž konstrukci si tak otestovala. Tři roky trvala pozorování a měření spojů a ohybu materiálu předcházející zahájení samotné, co do výšky dvojnásobné věže. Realizace pak zabrala celý rok. Tým Martina Rajniše propočítal a vyzkoušel každý centimetr rozhledny. Za různých povětrnostních podmínek, za mrazu, horka, deště i větru.

Rukopis Huti architektury se promítnul do podoby trojbokého jehlanu i do zvoleného materiálu. Převládá snadno obnovitelné, ale trvanlivé akátové dřevo (celkem přes 7 kilometrů kmínků, včetně odpadu), doplněných o modřínové a ocelové prvky. Nejvyšší bod věže se díky korouhvi tyčí do výše 23,5 metru. K podestě rozhledny ve výšce 20 metrů vede 98 schodů. V jeden moment může na podestě stanout devět osob. Rozhledna je volně přístupná. Pár kroků od ní jsou toalety, posezení, informační tabule. O víkendu tu bývá také stánek s občerstvením.

V pátek 21. září 2018 se od 15 do 21 hodin koná Posvícení u Doubravky s koncertem Kašpárka v rohlíku a světelnou projekcí (mappingem) přímo na rozhlednu.

autoři: Jolana Nováková , jp
Spustit audio