Telefon jako suvenýr z dovolené?

16. červenec 2004
Seriál týdne

Celý týden jsme si tu povídali o mobilních telefonech na dovolené, o tom, kolik může stát volání ze zahraničí. Dnes se zaměříme na to, zda bychom si třeba telefon z dovolené nemohli i přivézt.

Při dovolených mívá člověk neodolatelnou touhu si něco hezkého a pokud možno praktického si přivézt. A co teprve, když třeba v Austrálii nebo Americe objeví mobil, který určitě nikdo doma mít nebude? Tak takový suvenýr z dovolené by třeba Martina Kemrová z T Mobile nedoporučovala. "Člověk nemá jistotu, že ten telefon bude kompatibilní s tou sítí a s těmi službami, které člověk běžně používá doma. Navíc na ten telefon se nevztahuje záruka a za jakoukoli poruchu je třeba platit."

To je souhrn nevýhod. Ale taková koupě může mít podle Jana Matury ze serveru Mobil.cz i své výhody. "Telefon může vyjít levněji, výhodou může být i koupě předplacené sady telefonu s kartou. Karta se dá využít pro výhodnější volání místní i do České republiky, výhodnější jsou určitě i SMS zprávy a hlavně příchozí hovory jsou zdarma. Telefon zůstane jako bonus a často může být levnější než u nás."

V tomto případě by ale mohlo jít o rčení: Nechci slevu zadarmo. Levnější telefon by vám mohl nakonec pěkně zatočit s vaší kapsou. "Většinou ten telefon nebude mít české menu. Je také možné, že bude blokovaný, i když v poslední době se od blokování mobilních telefonů ustupuje. Můžete to vyzkoušet na místě vložením české SIMkarty do telefonu. Pokud telefon funguje, blokovaný není, pokud nejde, bude nutné telefon po návratu do Čech odblokovat."

A to vás bude stát minimálně sto korun. Obzvlášť pokud se chystáte do nějaké exotické země v jihovýchodní Asii, mohly by vás tamní telefony zlákat. Prodávají se tam totiž úplně jiné typy, mohou vám připadat mnohem hezčí než ty evropské. Znáte snad značky Maxon, Sawon nebo Nixxo? Tak takové se tam prodávají. Zatímco technické parametry odpovídají českým sítím, česky na vás nepromluví. A krom českého menu by vám v mobilu mohl chybět i český slovník, který urychluje psaní sms. To všechno se pak musí do mobilu dohrát. "Bude muset navštívit některý z neautorizovaných servisů, kde mu české menu nahrají. Dnes to jde skoro do každého telefonu, ale v tomto momentě přichází tím o záruku."

Co se záručním listem třeba z USA?

"Obávám se, že americké záruční listy u nás nikdo neuzná. Záruční listy ze zemí Evropské unie by uznány být měly, pokud do telefonu nebude učiněn neautorizovaný zásah, což je nahrání češtiny, popřípadě odblokování telefonu."

autor: ark
Spustit audio

Více z pořadu