Absolutním vítězem Pochoutkového roku 2020 se staly zelné šlíšky s cibulkou a slaninou Ivety Podlucké

Zelné šlíšky s cibulkou a slaninou jsou rychlé a téměř návykové. Iveta Podlucká z Veselí nad Moravou na Slovácku díky nim vyhrála první místo v kulinářské soutěži Pochoutkový rok. Až si dáte první sousto, zjistíte totiž, že musíte sníst celý pekáč.

Ingredience
  • ½ hlávky bílého zelí
  • 350 - 500 g hrubé mouky (podle savosti mouky)
  • 250 g slaniny nebo špeku
  • 1 cibule
  • 50 g sádla
  • 3 lžičky soli

Nejdříve opláchneme hlávku zelí a nakrájíme na menší kousky. Použijeme jen polovinu hlávky, kterou nastrouháme najemno. Nastrouhané zelí posolíme a promneme v ruce tak dlouho, aby pustilo vodu.

Poté zelí zasypeme moukou a smícháme do tužšího těsta. Jeho konzistence bude stejná asi jako na bramborový knedlík. Těsto necháme asi půl hodiny odležet a mezitím si připravíme cibuli a slaninu.

Cibuli i slaninu nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme sádlo. Nejdříve na něm vyškvaříme lehce slaninu a pak teprve přidáme cibuli. Restujeme do světle zlatavé barvy.

Těsto nakrájíme na 4 – 5 dílů. Z každého ukrojeného dílu vytvarujeme válečky o průměru asi 2 cm, nakrájíme je na malé dílky, které tvarujeme do malého válečku. Vzniknou tak šlíšky, které vložíme do osolené vařící vody. Odtrhneme ode dna a necháme 4 minuty povařit.

Do sádlem vymazaného pekáčku dáme vrstvu šlíšků, posypeme je rozškvařenou slaninou s cibulí a navrch dáme zbylé šlíšky. Pekáč vložíme do trouby a 30 minut pečeme při 220 °C. Po upečení je povrch šlíšků nazlátlý.

Podáváme s pohárkem piva bez jakékoliv jiné přílohy.

Patrik Rozehnal a Iveta Podlucká

Iveta Podlucká

Recept na zelné šlíšky získala od své spolužačky ze základní školy už v dětství. Od té doby je peče své rodině a mají úspěch.

Přivítala nás i další regionální specialitou ze Slovácka – bálešemi. Jsou to kynuté placky pomazané domácími povidly. Kromě toho jsme i ochutnali ořechové chlebíčky, domácí oskerušovici a víno z vlastního vinohradu, o který se stará její manžel.

Paní Podlucká pracuje jako kuchařka v závodní jídelně a vaří velmi ráda.