Aby bílá bílou byla. Praní prádla a čas vyhrazený pro Ivu Hüttnerovou

Dnes pro vás mám pár rad pro praní prádla.

Prádlo bílé bavlněné, když je poněkud zašlé, oživíte nejlépe tekutým marseilleským mýdlem. Udělejte mu z něj lázeň a přidejte kousek citronu. Prádlo v této lázni vyvařte, potom běžně vyperte a bude zářit.

I záclony časem zajdou. Abyste jim vrátili běloskvoucí barvu, perte je maximálně na 40 °C a přidejte k pracímu prostředku sodu a šťávu z vymačkaného citronu. Pokud máte na prádle skvrny, odstraňte je ještě před samotným praním. Nejlépe na ně působí žlučové mýdlo z drogerie. Naneste na rub i líc v místě skvrny a potom teprve vyperte.

A nakonec praní skvrn od potu. Zkuste studenou vodu s rozpuštěným acylpyrinem. Vyperte v ruce a vložte do pračky. Snad vám právě tyto rady v boji se špinavým prádlem pomohou.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.