Aby udržel svérázný antikvariát v Holešovicích, pracuje po nocích a nespí. Místní pro něj založili veřejnou sbírku

24. květen 2023

Šířit přečtené knížky bere majitel antikvariátu v pražských Holešovicích jako poslání. Aby svůj podnik zachránil, v noci si místo spánku přivydělává jako recepční. Na nájem jednoho z nejsvéráznějších obchodů v Praze to přesto nestačilo, a tak se teď lidé začali na jeho záchranu skládat. S Jiřím Novákem natáčel reportér Tomáš Maleček.

„Mě by nikdy nebavilo prodávat rohlíky, kosmetiku nebo podobně. Já jsem se vlastně narodil s knížkou v ruce. Už jako malý jsem si četl s baterkou pod peřinou. Maminka mě vždycky honila, že si zkazím oči. A já měl knížku za tři dny přečtenou a čekal jsem na další,“ svěřuje se Jiří Novák, svérázný majitel antikvariátu.

Knižní sen si plní od roku 2007, kdy se zabydlel v Dělnické ulici v pražských Holešovicích a od té doby tu svůj, tak trochu jiný, antikvariát provozuje. Výlohy obchodu upoutají každého kolemjdoucího, možná kromě místních obyvatel, kteří jsou na něj zvyklí.

Jsou totiž doslova napěchované stohy knih. A podobně to vypadá uvnitř antikvariátu, kde jsou knih tisíce. Přetékají ze všech regálů a polic a jsou mezi nimi jenom úzké uličky. Dovnitř proto může jenom majitel, zákazníky tam nepouští.

Antikvariát Jiřího Nováka

„Ano, tam je jenom moje království, protože je to svým způsobem takový organizovaný binec, kde se vyznám jenom já. Takže zákazník musí konkrétně jít za nějakým cílem a já mu to přinesu,“ usmívá se pan Novák.

V antikvariátu má víc než 100 tisíc knih a o abecedním řazení nemůže být ani řeč. Požadovanou knížku však najde do několika minut, případně přinese několik podobných na výběr. Pokud kniha není k mání, tak si majitel přání a spojení na zákazníka zapíše. Samozřejmě klasicky, propiskou do starého sešitu.

A dost často se mu povede knihu opravdu sehnat. Jeho přehled o knihách starých i novějších a jeho vášeň pro literaturu je vyhlášená. Často se za ním lidé zastavují jen, aby si o knížkách popovídali. Mezi milovníky knih je proto atypický antikvariát velmi oblíbený. 

Spí jenom dvě až tři hodiny denně

Aktuální ceny nájmu a energií ale dostali jeho krámek téměř na hranici bankrotu. Snaží se na ně proto vydělat i jinde. „Chodím ještě do druhé práce na Krejcárek na dvanáctihodinové služby. Spím jen dvě až tři hodiny a potom musím jít otevřít. Někdy to ani nestihnu. No ale takový je život.“

Pomoc Jiřímu Novákovi nabídla Lucie Lorencová, která pro něj začátkem dubna založila veřejnou sbírku přes soukromý portál.

Antikvariář Jiří Novák a organizátorka sbírky Lucie Lorencová

„Já jsem tady vždycky tak brouzdala a s panem Novákem jsem přišla do kontaktu, takže jsem tak nějak tušila, jaká je to osobnost. Já miluju, když je město něčím výjimečný. A když je čtvrť něčím výjimečná," popisuje, proč se rozhodla se záchranou antikvariátu pomoci.

Původně chtěli organizátoři sbírky vybrat 100 tisíc korun, už teď ale mají o 20 tisíc více. Další milník je 200 tisíc korun. Vybrané peníze budou sloužit na úhradu energií spojených s provozem prodejny. Sbírka potrvá do 5. června a za příspěvek lidé dostanou poukaz na nákup v tomto unikátním antikvariátu.

Antikvariátu dal Jiří Novák podivné jméno. Jak zní a proč mu tak říká? Poslechněte si v reportáži Tomáše Malečka.

autoři: Tomáš Maleček , JMys
Spustit audio

Související