Abychom měli na Velikonoce doma zeleno

Jak dlouho před Velikonocemi je třeba vysít ječmen na osení? A co všechno se nám doma může ještě zelenat? Zkuste přirychlit pažitku, petržel nebo celer. Ovšem kupovaný bulvový celer se vám nezazelená. Proč? Poví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Velikonoční pondělí letos připadá na 13. dubna. Už teď jsou obchody plné cukrovinek ve tvaru vajíček, zajíčků a kuřátek. Chtěli byste mít doma především zeleno? Vytáhněte ze sklepa nebo ze záhonu kořeny listové či kadeřavé petržele a vysaďte je do květináčku nebo do kelímku. Postavte do místnosti s teplotou od 10 do 15 °C. Za dva týdny už můžete nádoby přesunout do tepla, co nejblíže k oknu. Na rychlení natí můžete použít i malý celer nebo vršek nějakého většího. Stačí položit do misky s vodou. Lze také vyrýpnout trs pažitky a postarat se o ni stejně, jako o petržel.

Zejména celer musíte mít svůj, vypěstovaný, protože na kupovaném bývá vegetační vrchol obroušený na čistící lince. I kupovaná petržel nebo pastinák se ze stejného důvodu špatně probouzejí. U domácí zeleniny máte navíc jistotu původu a ošetřování, takže víte, co jíte.

Asi 14 dnů před Velikonocemi namočíme a vysejeme (stačí do písku) ječmen na osení. To, krom dětí, ocení i domácí hlodavci, popřípadě ptactvo. Můžeme si také připravit ječný slad. Ječmen namočit a po dvou hodinách vodu slít, obilky nechat na misce. Pak pravidelně asi 3x za den na chvíli namočit. Klíčení končí, když klíček proroste přibližně do poloviny (třetiny) délky obilky. Nebude jednoduché to zjistit, ale jde to.

Usušená zrna, zbavená kořínků (sladový květ), na sucho opražíte dohněda a pak nadrtíte. Vyrobili jste ječnou sladovou kávu. Když seženete žito, můžete si udělat směs obou. No a na příští rok si v létě nasbírejte, na přípravu ‚kávy‘, kořeny čekanky. Po určité době zkoušení a hledání optimální doby pražení, mletí a drcení uděláte takové kafe (cikorku), že by po něm i Vávra obživl.  

Zralá naklíčená semena na pučálku

Doporučuji zkusit připravit pučálku, staročeský pokrm z naklíčeného hrachu. Celý hrách (zelený) namočíme do vody, a když klíček začne prorážet od semene, hrách usušíme a na pánvi opražíme na trošce rostlinného či živočišného tuku. Pučálku osladíme trochou cukru (počkáme, než ji obalí, nebo zkaramelizuje a přilepí se na slupky hrachu), nebo ji osolíme. Chroupeme při čtení knihy, nebo poslechu rozhlasu.

Alternativou hrachu může být namočená sója nebo ještě lépe cizrna, popřípadě můžete použít mražený hrášek, nebo hrášek s mrkví a kukuřicí. Chutná je i takto připravená, na kostičky nakrájená mrkev.“

Spustit audio