Akademická malířka Gita Marcolová, autorka kostýmů ke slavným muzikálům, žije a maluje v Hrusicích

1. listopad 2021, aktualizováno

Malířský stojan, barvy, štětce a výhled do zahrady. Tak vypadá koutek, ve kterém maluje Gita Marcolová. Květiny, krajinky, baletky. Výstavu obrazů tanečnic v bílém akademická malířka, žijící už téměř 40 let v Hrusicích, vloni v létě uspořádala přímo na své zahradě.

Tvořit na plátně má paní Gita čas až teď. Dřív nevěděla, kam dřív skočit, jak se říká. Navrhovala kostýmy pro divadlo nebo pro televizi. „Oblékala“ televizní Silvestry, pořady Televarieté, Možná přijde i kouzelník nebo muzikály a operety, uváděné v Hudebním divadle Karlín, v Liberci, Plzni a na dalších místech: My Fair Lady, West Side Story, Limonádový Joe, Mam‘zelle Nitouche atd. „Podepsaná“ je pod vzhledem kostýmů muzikálu Dracula (s Theodorem Pištěkem), Jesus Christ Superstar nebo Pomáda. Její kostýmy nosily pěvecké hvězdy, baletní skupiny (vytvořila image taneční skupiny UNO), navrhovala lední revue.

Začínala ale v ÚBOKu. Ústavu bytové a oděvní kultury, kde navrhovala pleteninu. Obor oděvní výtvarnictví vystudovala na Vysoké škole umělecko-průmyslové. V devadesátých letech se osamostatnila, založila vlastní ateliér, který dodával „na klíč“ kostýmní výpravy. Od roku 1998 vyučovala figurální kresbu a navrhování na SPŠ oděvní a Vyšší odborné škole pro návrhářky.

Dnes tráví čas nejen u malířského plátna, ale také na procházkách s psím kamarádem Edou. Pečuje o zahradu a pokojové rostliny, díky kterým je její domov ostrůvkem zeleně.

Spustit audio