Aktivisté blokují vepřín v Letech, kde stál pracovní tábor pro Romy. Chtějí jeho likvidaci

13. květen 2014

Aktivisté blokují vepřín v Letech u Písku. Ten stojí na místě někdejšího pracovního tábora pro Romy. Pozůstalí po obětech romského holocaustu dlouhodobě volají po odstranění prasečí farmy. Vláda ale na odkoupení a likvidaci zemědělského areálu nemá peníze. Blokáda má trvat nejméně do pátku.

Skupina deseti lidí ze severních Čech a Německa seděla před branou a blokovala vjezd dvěma nákladním vozidlům, která přivezla do vepřína krmení pro prasata.

Policisté, kteří na místo přijeli, lidem řekli, že brání příjezdovou cestu a pak kontrolovali jejich občanské průkazy. Mezitím auta do vepřína projela.

Aktivisté požadují okamžité ukončení činnosti prasečí farmy, odvezení prasat, demolici objektů a vyčištění areálu od prasečích exkrementů.

Chtějí také, aby na místě byl vybudovaný důstojný památník obětem holocaustu. Peníze na něj by prý zařídili sami.

Současné pietní místo bylo vybudované na druhé straně od vepřína, než je původní místo pracovního tábora. Zpřístupňeno bylo v roce 2010 a od vepřína ho dělí pouze pás stromů.

Aktivisté blokovali vepřín v Letech u Písku. Požadovali jeho zrušení

Likvidaci vepřína požaduje i OSN a EU

Vepřín na místě romského pracovního tábora vadí také OSN, k jeho likvidaci vyzval i Evropský parlament.


Tábor Lety na Písecku byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů. Pietní místo bylo zpřístupněno v roce 2010.

Peníze na likvidaci vepřína ale pravděpodobně nenajde ani vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Sobotka se domnívá, že desítky milionů korun, které by byly zapotřebí na vykoupení vepřína, jeho likvidaci a postavení nového, by měly být využity třeba na vzdělávání romských děti a na zlepšování sociálních podmínek v sociálně vyloučených lokalitách.

O přemístění farmy se mluví už od devadesátých let, ani jedna vláda ale zatím nenašla v rozpočtu dost peněz.

03150835.jpeg

Zvětšit mapu
autor: duch
Spustit audio