Aktivita klíšťat je na nejvyšším pátém stupni. Ve středních Čechách přibývá nákaza boreliozou

31. květen 2022 09:30

S příchodem teplého počasí přibývá v přírodě klíšťat a s nimi i závažných onemocnění jako lymeská borrelióza a klíšťová encefalitida. Aktivita zvířat je v současnosti na nejvyšším stupni.

Středočeská hygienická stanice zaznamenala za první čtyři měsíce letošního roku 43 případů lymské borreliózy. Za stejné období jich loni evidovala o 28 méně. Přibývá také případů klíšťové encefalidy, proti té je možné nechat se na rozdíl od borreliózy naočkovat. Ideálně ale už na konci roku, aby byli lidé chráněni na jaře, kdy sezóna klíšťat začíná. Očkovat se lze ale i v současné době.

Očkovat se lze i teď

"Pokud se lidé rozhodnou nechat se očkovat na poslední chvíli, mohou využít zrychlené schéma, kdy se druhá dávka očkování aplikuje už 14 dní po podání dávky první. Posilující dávka je pak opět po 5 až 12 měsících," vysvětluje mluvčí krajských hygieniků Dana Šalamunová. Nově je lidem nad 50 let očkování proti klíšťové encefalitidě hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Aktivita klíšťat 31. 5. 2022

Na většině Česka teď platí nejvyšší stupeň aktivity klíšťat. To s sebou nese i větší riziko, že nás nakazí některou nemocí, které přenáší. Tohle riziko je pak vyjádřeno na stupnici od jedné do pěti, kde 1 je právě nejnižší stupeň. Současný pátý stupeň představuje mimořádné riziko. Například pražští hygienici sice zatím zvýšený výskyt borreliózy ani klíšťové encefalitidy neevidují, před klíšťaty ale varují. I v metropoli je podle mluvčího hygienické stanice Zbyňka Boublíka potřeba dávat si pozor:

"Udávaná nadmořská výška cca 600 metrů nad mořem vzhledem k oteplování už neplatí . Klíšťata se začala vyskytovat i ve vyšších nadmořských výškách. A pro Pražany jsou nejrizikovější lokality smíšené lesy v povodí Vltavy, Sázavy a Berounky."

Jak se co nejlépe ochránit

Základem ochrany proti klíšťatům jsou především dlouhé rukávy, dlouhé nohavice a uzavřená obuv. Oblečení by mělo být nejlépe ve světlé barvě, protože na něm jsou klíšťata dobře vidět. Lidé by také neměli zapomínat na užívání repelentu, nastříkat by ho měli především na boty, ponožky nebo kalhoty, případně taky na kůži.

Po návratu z výletu je třeba důkladně se prohlédnout. Klíšťata se nejčastěji přisávají v podkolenních jamkách, podpaží, za ušima nebo třeba ve vlasech. No a podobnou prohlídku je dobré provést i následující den.

autor: Karolína Burdová
Spustit audio