AKTUALIZUJEME: Petr Hlubuček rezignoval na post náměstka pražského primátora, odstoupil i z dalších funkcí

16. červen 2022 06:18

Obviněný politik STAN Petr Hlubuček se rozhodl rezignovat na post náměstka primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb. Uvedla to ve čtvrtek mluvčí pražského hnutí STAN Šárka Kuželová.

 „Předsednictvo hnutí STAN na svém večerním jednání navrhlo pozastavit členství Petra Hlubučka a rozhodcovský a smírčí výbor na navazujícím jednání tento návrh schválil. Předsednictvo dále vyzvalo Petra Hlubučka, aby odstoupil z funkce náměstka primátora hl. m. Prahy a všech dalších funkcí, v nichž reprezentuje hnutí STAN,“ zní rozhodnutí nejužšího vedení STAN, jehož byl Hlubuček rovněž členem.

„Petr Hlubuček rezignoval na veškeré stranické funkce včetně své pozice na kandidátce. Politika je služba veřejnosti, městu a státu, nikoliv příležitost pro osobní obohacení. Budu se vás snažit přesvědčit, že to platí a platit bude. Teď je klíčové začít u sebe,“ napsal večer na twitteru Petr Hlaváček, náměstek primátora za Spojené síly pro Prahu.

Hlubuček figuroval na třetím místě kandidátky STAN v podzimních volbách na pražský magistrát. Této pozice se podle Hlaváčka také vzdal. Od roku 2010 je starostou pražských Lysolají. Nejprve kandidoval jako nezávislý, později za Starosty.

Do hnutí STAN vstoupil v roce 2016 byl členem předsednictva a celostátního výboru hnutí a předsedou jeho pražské organizace.

„Pozastavení členství je to co může udělat předsednictvo v prvním kole. My samozřejmě budeme vývoj bedlivě sledovat. V této chvíli je to člověk, který je obviněný. Podezření jsou ale závažná. V této chvíli je pozastavení členství velmi silným krokem, který jsme udělali, a ještě silnějším krokem je výzva k rezignaci,“ uvedl pro Radiožurnál po středečním mimořádném online jednání předsednictva šéf STAN a vicepremiér Vít Rakušan.

Rakušanovo vyjádření podpořil Jan Čižinský, lídr koaličního uskupení Praha sobě a pražský zastupitel. „Mimořádná Rada města, která proběhne ráno pana Hlubučka odvolá ze všech ostatních funkcí. Pokud nerezignuje na funkci náměstka zastupitelstva sám, tak ho Rada rozhodně odvolá,“ řekl ve středu večer Radiožurnálu.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve středu kvůli hospodaření pražského dopravního podniku (DPP) obvinili Hlubučka, který byl členem dozorčí rady dopravního podniku, a dalších deset lidí.

Mezi obviněnými je podle médií také podnikatel Michal Redl, teď už bývalý ekonomický ředitel a člen představenstva DPP Matěj Augustín či podnikatel Pavel Dovhomilja působící v IT oblasti.

Jsou podezřelí z korupce a účasti na organizované skupině. Kriminalisté podle neoficiálních informací vyšetřují mimo jiné okolnosti plánované opravy okolí pražského nádraží Holešovice.

Odvolání Augustína

Dozorčí rada DPP ve středu večer přijala rezignaci na funkci v dozorčí radě obviněného primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN) a dalšího člena Michala Zděneka. Zároveň odvolala z funkce člena představenstva Mateje Augustína, kterého nahradil dosavadní technický ředitel metra Marek Kopřiva. Ve středu to sdělil primátorův náměstek a předseda dozorčí rady DPP Adam Scheinherr (Praha Sobě).

 „Vzhledem k závažnosti a rozsahu celé kauzy jsme se rozhodli odvolat člena představenstva DPP Mateje Augustína, který byl nominantem Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Hovořil jsem s ním a nenachází se ani v České republice, do které se odmítá vrátit. Takové chování a kauzy v žádném případě netoleruji a jsou důvodem, proč jsem před dvěma lety podal trestní oznámení,“ řekl Scheinherr.

Dozorčí rada se zabývala také dalšími členy představenstva, u nichž čeká na výsledky výslechů a oficiální vyjádření policie. 

Rezignace Michala Zděnka

Zděnek k důvodům své rezignace na dotaz sdělil, že situace v podniku už byla neúnosná. „Dnešní události to potvrdily,“ uvedl. Před několika dny v rozhovoru pro Mf Dnes řekl, že většiny kolegů v pražském dopravním podniku si váží, ale na funkci v dozorčí radě musel rezignovat.

„Opakovaně a dlouhodobě jsem se od některých zaměstnanců nebo dodavatelů firmy dozvídal, že jsou kontaktováni divnými lidmi z kriminálního prostředí odkudsi ze Zlína. Snahou těchto lidí, jak mi bylo řečeno, bylo a je ovlivňovat různé dimenze fungování podniku. Firma má být řízena managementem, a ne nějakými zákulisními strukturami. Tohle je něco, co nemohu změnit, a jediný čestný způsob, jak se s tím vypořádat, je odejít,“ vysvětlil. Na policii se neobrátil, věc tehdy považoval svou rezignací za uzavřenou.

O složení dozorčí rady rozhoduje městská rada, která zastupuje akcionáře, kterým je dopravní podnik. Kdo nastoupí na uvolněná místa po Hlubučkovi a Zděnkovi, zatím není jasné. Podle Scheinherra není nezbytné zvolit nové členy okamžitě a bude to předmětem dalších jednání.

Hlubučkova budoucnost

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ve středu vyzval Hlubučka k rezignaci na funkci ve vedení města a následně sdělil, že na čtvrtečním zastupitelstvu budou Piráti iniciovat jeho odvolání z funkce náměstka primátora.

Pokud se tak stane, Hlubuček zůstane řadovým zastupitelem. Mandátu zastupitele jej totiž ze zákona nelze zbavit a může na něj pouze sám rezignovat.

 

autoři: Kristýna Vašíčková , red
Spustit audio