Aktualizujeme: Požár haly na zpracování dřeva v Čelákovicích se podařilo hasičům uhasit. Do úterního rána ještě budou na požářiště dohlížet

13. březen 2023 07:40

Od časných ranních hodin zasahovali hasiči u požáru haly na zpracování dřeva v Čelákovicích. Zhruba po osmi hodinách se jim ho podařilo dostat pod kontrolu.

16:00

V 16 hodin hasiči rozhodli o ukončení činnosti štábu velitele zásahu a o závěrečné redukci jednotek. Po jejich odjezdu dojde ke snížení poplachového stupně až na základní (první) úroveň. Na dohlídku požářiště do úterního rána zůstane pouze profesionální jednotka ze Staré Boleslavi spolu s místní čelákovickou dobrovolnou jednotkou.

Technici rozvodných závodů zajistili bezpečné odpojení všech částí areálu od přívodu elektrického proudu. Podle statika bude nutné strhnout pouze všechny stropy, obvodové zdi posoudil jako stabilní. Bourací práce si zajistí majitel firmy, přivolané jednotky Záchranného útvaru HZS ČR z Jihlavy a ze Zbirohu s těžkou technikou tak nakonec nezasahovaly.

11:40

Hustý dým z požáru byl zpočátku viditelný na kilometry daleko. Chemická laboratoř na místě naměřila zvýšené hodnoty oxidu uhelnatého CO, nejsou ale zdraví škodlivé. Město Čelákovice ale doporučilo místním, aby nevětrali a nevycházeli.

Statik nyní posoudí konstrukci haly o rozměrech 30 na 80 metrů. Kvůli vyššímu počtu hasičů a hasební techniky byl vyhlášen třetí stupeň poplachu ze čtyř možných. Příčina požáru ani odhad škod zatím nejsou k dispozici. Město na facebooku uvedlo, že jde o halu společnosti Zavek. Podle starosty Josefa Pátka (ODS) bylo v hale uskladněné dřevo i hotový nábytek. Majitele společnosti ČTK shání.

10:00

Oblast požáru je rozdělená na tři části, hasiči ho budou zřejmě zřejmě likvidovat další hodiny. Pomáhá podle něj speciální hasicí zařízení Cobra, nakladač a přijede i rypadlo. "Nakladač bude pomáhat rozebírat materiál, aby se dal uhasit," uvedl mluvčí hasičů Tomáš  Bakalář.

K požáru byli hasiči přivoláni po 2:00. Oheň hasí devět profesionálních a dvanáct dobrovolných hasičských jednotek.

07:40

Chemická laboratoř měří na místě stav ovzduší. Zranil se jeden dobrovolný hasič. Hala měří 30krát 80 metrů. Příčina požáru ani odhad škod zatím není k dispozici.

"Požár byl nahlášen chvíli po 2:00, zdálky je vidět hustý dým, hala je velká 30krát 80 metrů, uvnitř je i dřevo," řekl mluvčí hasičů. Na místě je podle něj devět jednotek profesionálních hasičů a 12 dobrovolných.

"Probíhá ochlazování přilehlých objektů a hasební zásah zvenčí objektu," uvedli hasiči na na twitteru. Chemická laboratoř z Kamenice na místě měří stav ovzduší, na místě je i speciální technika na hašení mezistropí," doplnil mluvčí.

Spustit audio