AKTUALIZUJEME: V Čejetičkách na Mladoboleslavsku hořela hala. Předběžná škoda je 1 miliarda korun

29. leden 2022 22:30

Zhruba po 17 hodinách v neděli po 13. hodině středočeští hasiči uhasili rozsáhlý požár výrobních a skladovacích hal poblíž nádraží v Mladé Boleslavi. Od sobotního večera oheň likvidovalo přes 100 hasičů a kolem 40 hasičských aut, několik hodin platil nejvyšší stupeň požárního poplachu. Škoda podle předběžných odhadů policie přesáhne jednu miliardu, příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé. Zraněn nebyl nikdo.

Šlo o jeden z nejničivějších požárů v Česku. Doposud nejvyšší škodu ve výši čtyř miliard korun způsobil v roce 2015 požár areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova.

V sobotu večer začaly nejprve hořet dřevěné palety. Z nich se oheň rozšířil na výrobní a skladovací haly v sousedství, které využívá firma Grupo Antolin Turnov. Kamila Andrlová z firmy ČTK potvrdila, že podnik je v prostorách, kde hořelo, v nájmu. V současné chvíli se firma odmítla k požáru vyjadřovat. Podle informací policejní mluvčí Richterové zde zřejmě firma uskladňovala plastové součásti aut a linky na jejich výrobu.

Hašení požáru komplikoval silný vítr a propadlá střecha jedné z hal. Nejvyšší stupeň požárního poplachu byl odvolán v neděli kolem třetí hodiny ráno, kdy hasiči dostali požár pod kontrolu. O hodinu později byl snížen na druhý stupeň a část hasičů se vrátila na základny. Půl hodinu po poledni snížili hasiči stupeň poplachu na základní.

Hasiči zasahovali v noci na 30. ledna 2022 u rozsáhlého požáru hal v mladoboleslavské Nádražní ulici

K požáru v mladoboleslavské Nádražní ulici vyjížděli hasiči v sobotu kolem 20:30. Oheň dostali pod kontrolu téměř po šesti hodinách. "K události byla také povolána Chemická laboratoř Kamenice k monitorování ovzduší v okolí požáru. Při své činnosti nenaměřila žádné škodlivé hodnoty," dodal mluvčí.

Na likvidaci požáru se podíleli profesionální hasiči ze stanic Benátky nad Jizerou, Bělá pod Bezdězem, Mělník, Milovice, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště a Nymburk. Záchranný útvar HZS ČR dislokace Jihlava, profesionální hasiči podniku ŠKODA Auto, a.s. a také jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Bakov nad Jizerou, Bezno, Březno, Dobrovice, Chotětov, Katusice, Kosmonosy, Luštěnice, Mladá Boleslav, Plazy, Semčice a Smilovice.

V neděli dopoledne se na místě sešli hasičští vyšetřovatelé, kteří zkoumali, proč začalo v areálu hořet. Přesná výše škody je také předmětem dalšího vyšetřování. Policie ČR na místo povolala psovoda se psem vycvičeným na vyhledávání urychlovačů hoření. Po půl jedné byl požární poplach snížen na základní stupeň. Jednotky na místě vyhledávaly a dohašovaly drobná skrytá ohniska.

Mladoboleslavský magistrát na svých stránkách v noci na neděli varoval obyvatele, aby nevětrali. Dým byl cítit i ve městě.

Hasiči likvidovali 30. ledna 2022 následky rozsáhlého nočního požáru hal v mladoboleslavské Nádražní ulici

Hasiči se potýkali s nedostatkem vody, zřídili další dvě čerpací stanoviště a povolali na místo další jednotky. Zásah komplikoval silný vítr.

autoři: Radek Duchoň , Von
Spustit audio