Alej Johanky z Rožmitálu pod Třemšínem bodovala v anketě Alej roku 2018. Chodívával tudy i autor České mše vánoční Jan Jakub Ryba

12. leden 2019 17:09

Vítěznou alejí osmého ročníku ankety Alej roku se stala dubová Alej přátelství u jezera Medard u Sokolova. Získala přízeň 1592 hlasujících a stala se nejoblíbenější alejí roku 2018. Třetí místo obsadila Alej Johanky z Rožmitálu pod Třemšínem, která spojuje zámek Lvů z Rožmitálu a Starý Rožmitál. 

Alejí kdysi chodíval téměř denně kantor a autor slavné České mše vánoční Jakub Jan Ryba. V aleji je téměř stovka 160 let starých olší a jasanů a třicítka stromů vysazených před pár lety.

"V osmém ročníku soutěžilo 92 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, kterým svůj hlas poslalo více než 9000 lidí. Jedná se o dosud nejvyšší počet nominovaných alejí v historii ankety. Velmi nás těší, že lidé mají o aleje a naši krajinu čím dál větší zájem," říká Karolina Kostićová z Arniky.

Vítězná Alej přátelství u jezera Medard blízko Sokolova byla vysázena teprve loni. V anketě tedy stejně jako v předchozím ročníku zvítězila mladá alej. Hlasující tak ocenili snahu místních lidí, kteří vysadili ke stému výročí republiky sto dubů.

Na druhém místě hlasování veřejnosti se umístila Klokotská alej u Tábora v Jihočeském kraji. Lipová alej, vysázená roku 1836, s křížovou cestou vede od Klokotského kláštera směrem k Tismenickému údolí.

autor: redakce | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio