Alej úvalských dětí spojuje místní rodiny. Pro děti adoptovaly stromy a vytvořily dubové stromořadí

5. duben 2019
Česko – země neznámá

Úvaly u Prahy jsou oblíbeným místem pro procházky přírodou. Mezi městem Úvaly, pražskou městskou částí Újezd nad lesy a Klánovicemi se totiž rozprostírá rozsáhlý lesní komplex známý jako přírodní park Škvorecká obora – Králičina. Pro kratší procházky se pak využívá Městská stezka Úvaly. Vede krásnou přírodou a pro turisty je tu několik odpočívadel a rozhledna.

Sympatické ale je, že celou trasu pomohly dotvořit místní rodiny a zapojily se do projektu, který je krásným důkazem soudržnosti místních obyvatel. Vytvořily stromořadí nazvané Alej úvalských dětí. Tvoří ho šedesát dubů letních a kopíruje starou prašnou polní cestu.

Alej začíná u zastávky č. 7 Městské stezky Úvaly a zároveň se napojuje i na místní zelenou turistickou trasu. Protíná dlouhá široká pole, kolem se táhne travnatá cesta, a pokud se podél stromů vydáte dál, teprve v polovině zjistíte, že se stromořadí pozvolna stáčí zpět směrem do města a vytváří tak okruh výletní trasy.

A název Alej úvalských dětí je zcela opodstatněný. Stromy totiž skutečně úvalským dětem patří. Celý projekt připravil na začátku roku 2012 Klub přátel historie a přírody Úval a okolí společně s městem Úvaly a koordinátorem a otcem projektu Petrem Urbanem. Kdysi tudy vedla stará úvozová prašná cesta, která spojovala pole, a rolníci jí vyjížděli za prací. Dnes její trasou vede stromořadí, které se táhne napříč dlouhým lánem. Výběr stromů byl jednoduchý. Tisíce let byl místní dřevinou dub letní.

Pro výsadbu podél původní cesty bylo připraveno šedesát dvoumetrových sazenic dubů letních a během jara roku 2012 proběhly jejich adopce. Celkem šedesát úvalských rodin zakoupilo sazenice pro své děti. A zasazeným dubům se tu zjevně daří. Dnes už dosahují výšky tří metrů. Jedinečnost aleje si příchozí vychutnají především na jaře, kdy se stromy poprvé zazelenají svěží barvou a krásně se v širokých lánech vyjímají.

Spustit audio