Alena Heinrichová se vzdala koní a po vzoru svého otce začala pěstovat muškáty, které také vystavuje

14. červen 2021

V Loděnici u Berouna muškáty také pěstuje, v květináčích na zahradě a ve skleníku jich má stovky. I ty nejnovější, pelargonie zonartic, vyšlechtěné teprve v nedávné době v Austrálii. Paní Alena tak kráčí ve stopách svého otce, což původně neměla v plánu.

„Otec, vyučený zahradník, si přál, abych jako jeho prvorozená dcera šla v jeho stopách. Já ale byla zamilovaná do koní a odmítla jsem jeho přáním naslouchat. Celý život jsem byla zootechničkou. K zahradničení jsem se dostala až v době, kdy jsme se přestěhovali zpět do mého rodného domu, tady v Loděnici. Tehdy jsem začala sbírat pelargonie. Nejprve převislé, pak vzpřímené, anglické, a teď už jich mám tolik, že si říkám, kdy už konečně skončím,“ směje se paní Alena.

Je předsedkyní specializované zahrádkářské organizace (SZO ČZS), která sdružuje pěstitele a šlechtitele pelargonií z celé republiky. V Loděnici pořádá výstavy muškátů, a nejen to.

Je také kronikářkou obce, organizuje výlety do okolí, dala dohromady partu nadšenců, která se zasloužila o založení muzea. Loděnice je totiž známá nejen vinylovými deskami a cédéčky z místních gramofonových závodů, ale na loděnickém nádraží v roce 1966 režisér Jiří Menzel natáčel oscarový snímek Ostře sledované vlaky.

V nádražní budově dnes objevíte malou expozici připomínající historii této trati a filmového natáčení, která vznikla díky paní Aleně a lidem okolo ní.

Ukázka výsadby balkonových letniček pro výstavu Květy v Lysé

V Loděnici u Berouna tedy můžete navštívit Museum trati a Ostře sledovaných vlaků (v sobotu a neděli od 9 do 17 hodin na místním nádraží), ale také vyhlášenou celorepublikovou výstavu muškátů, kde bude k vidění 1200 rostlin, které nejsou běžně k mání.

Výstava potrvá od 19. června do 4. července 2021, otevřená bude od 9 do 17 hodin v Plzeňské ulici číslo 172, v zahradě domu U Muškátu. Pěstitelům poradí odborníci a šlechtitelé nabídnou k prodeji své přebytky.

Chtěli byste vědět, pro jaké účely se původně pěstovaly muškáty? A jestli existuje muškát se žlutými květy? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio