Alena Šedová z Brandýsa nad Labem sbírá papírové ubrousky. Možná si řeknete, to já taky, ale určitě jich nemáte tolik!

26. duben 2021, aktualizováno

Papírové ubrousky, podšálky a prostírání sbírá paní Šedová už téměř 5 desetiletí. Podařilo se jí nashromáždit neskutečné množství exponátů. Ve skříních v dortových krabicích jich má 65 tisíc kusů ze 120 zemí všech kontinentů. A protože se o její sbírku zajímalo mnoho lidí, rozhodla se v přízemí rodinného domu otevřít malé muzeum.

Po domluvě s rodinou a rekonstrukci místnosti sbírku umístila tak, aby si ji mohli návštěvníci prohlížet. „Pár opuštěných stolů z půdy se podařilo výškově sjednotit, nožky jim přetřít stejně jako rámy diplomů. K zakrytí vystavených ubrousků výborně posloužila skla z vyřazeného nábytku. Z vyhozených záclon zbyly garnýže s žabičkami a tak proč by nemohly být nové záclony také z ubrousků?

Vyřazený počítač posloužil k uložení veškeré dokumentace - statistik ke sbírce v podobě excelovských databází s počtem ubrousků, růstem sbírky, zastoupených témat, bibliografií článků a publikační činností, i se seznamem výstav. A Minimuzeum papírových ubrousků, podšálků a prostírání bylo na světě.“

Alena Šedová

Motto muzea zní: Ubrousek zdaleka neslouží jen k otření úst, ale k poznání všech oborů lidské činnosti a vědění.

Asi neexistuje téma, které by sbírka neobsahovala. Udivuje to návštěvníky muzea a podivovali jsme se i my. Ubrousky už paní Šedová vystavovala na mnoha místech v různých koutech republiky, o její sbírce se psalo v novinách, mluvilo v televizi i v rozhlasových stanicích. Lidé pro ni sbírají ubrousky po celém světě, říká, že její sbírka má víc přátel než ona sama. Dokonce se najdou tací, kteří jí věnují celou sbírku po někom z příbuzných.

Minimuzeum papírových ubrousků, ve kterém Alena Šedová vystavuje svou sbírku, je zapsáno v České knize rekordů. Sbírka obdržela nejedno ocenění, například to nejvyšší od Klubu sběratelů kuriozit: Pozoruhodná sbírka.

Sbírka opravdu obsahuje mnoho kuriozit, přečíst si o nich můžete zde na webu:

Spustit audio

Související