Alergie naučila hokejbalistu péci bábovky. Vzešel z toho projekt Zdendovy dobroty

16. únor 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Bábovky Zdendy dědka obsahují řadu zajímavých příměsí. Tato obsahuje hrachový protein

První bábovku upekl kladenský hokejbalista Zdeněk Dědek před rokem. Teď umí upéci 16 různých druhů. Rád přitom experimentuje s nejrůznějšími přísadami. Jeho bábovky najdete na instagramu a na facebooku jim věnoval celý seriál. Největší radost má, když jeho bábovky chutnají kamarádům.

 

Jak se k pečení dostal? „Kvůli intoleranci laktózy a dalším potravinovým alergiím jsem si mohl v obchodě ze sladkého koupit pouze piškoty a ty mi přestaly chutnat. V televizi zrovna běžel pořad Peče celé země a v jednom díle pekli bábovky,“ popisuje Zdeněk Dědek, jak přišel na nápad upéci první bábovku bez mléka a bez másla. „Ta první bábovka nebyla moc dobrá. Zkusil jsem banánovou, ale dal jsem tam hodně banánů, málo mouky a ona se mi zdrcla.“

Další pokusy už byly výrazně lepší. „Druhá bábovka byla kávová a třetí, jelikož jsem sportovec, hraju hokejbal, tak jsem zkusil hrachový protein a vanilkový pudink,“ vzpomíná nadšený pekař na začátky projektu Zdendovy dobroty. První stánek si postavil na hokejbalovém hřišti a nejvíc ho potěšilo, když jeho bábovky zachutnaly i kamarádům.

Hokejbalista Zdeněk Dědek se pustil do pečení bábovek bez mléka a bez másla

Bábovky Zdendu zatím neživí, zaměstnaný je v reklamní agentuře, ale bábovky jsou jeho životní láska. „Udělal jsem celkem 16 druhů. Nejprodávanější jsou čtyři druhy: skořicová, citronová, protein/pudink a kávová, ale mám i kustovnicovou, zázvorovou, karamelovou a poslední, které jsem si udělal, byly punčová a perníková.“

Majitel kladenské restaurace Gome Jakub Tomš umožnil Zdendovi otestovat, jak budou bábovky pečené bez másla a mléka chutnat i dalším lidem. „Ty jeho bábovky jsou dobrý, proto jsme se s ním dohodli na spolupráci, aby lidé, kteří mají nějaké omezení, věděli, kam si zajít pro sladký.“

Specialista na bábovky Zdenda Dědek se rozhodně nebojí experimentovat a do bábovky zkusil přidat i kofolu. Pečení se věnuje pravidelně a výsledky svých experimentů nadšeně fotí na instagram. Pečení bez mléka a másla věnoval také facebookovou stránku, kam píše bábovkový seriál.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související