Alexander Koukol z Křince u Nymburka vyhrál Mezinárodní festival poezie

18. listopad 2021

Alexander Koukol z Křince u Nymburka recituje od svých zhruba osmi let. Už když chodil do 2. třídy základní školy, přihlásili ho rodiče do literárně-dramatického oboru na ZUŠ v Nymburce k učitelce Martině Longinové. Ta se před třemi lety přesunula na ZUŠ Františka Kmocha v Kolíně a Saša šel s ní. V Nymburce taky vystudoval Gymnázium a dnes je na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

„Recitace a vůbec umělecký přednes mě bavil hned od začátku. Absolvoval jsem spousty soutěží a většinou s velkými úspěchy. Několikrát jsem byl na Dětské scéně ve Svitavách. Na celostátní přehlídce Wolkerův Prostějov jsem dostal dvakrát Cenu poroty a letos jsem vyhrál 56. Mezinárodní festival poezie ve Valašském Meziříčí. To je zatím můj největší úspěch,“ popisuje 19letý Saša svou recitátorskou kariéru.

Alexander Koukol z Křince u Nymburka, nadějný recitáror

Ve Velkém Meziříčí přednášel Alexander Koukol text od Jana Skácela „Malá recenze na vesnického faráře“ a od Charlese Bukowského „Lidi“. V sedmičlenné porotě byl např. šéfrežisér Českého rozhlasu Aleš Vrzák.

„Víte, on nestačí jenom talent. Ale k tomu, abyste získali i nějaká ocenění a odměny, musíte tvrdě a soustavně makat. A Saša má i talent, i velkou chuť k práci. Je opravdu velký dříč, a proto má takový úspěch,“ popisuje Martina Longinová.

Alexander Koukol se v současné době připravuje na další soutěže. Se svou učitelkou Longinovou vybírají vhodné texty a příští rok by měl být Saša opět na přehlídkách jako je např. Wolkerův Prostějov, Poděbradské dny poezie nebo Mezinárodní festival poezie ve Valašském Meziříčí.

Spustit audio