Amatérské divadlo má v Poděbradech dlouhou tradici

5. listopad 2017

Poděbradský ochotnický divadelní spolek Jiří hrával svá představení divákům už za dob Františka Josefa I.. Patří tak k nejstarším souborům v našem kraji. První Jiříkovo divadlo sice před druhou světovou válkou vyhořelo, ale nadšení amatéři v Poděbradech hrají dodnes.

Ochotnické divadlo se v Poděbradech začalo hrát v bývalé zámecké kapli už v roce 1820. Divadelní spolek Jiří pak založili místní nadšenci v roce 1861. Letos uvedli hru současného španělského autora Grõnholmova metoda. „Je to nejkratší hra, kterou jsem kdy režíroval,“ vysvětluje režisér Divadelního spolku Jiří a zároveň poděbradský starosta Ladislav Langr (Volba pro Poděbrady).

S nadšenými poděbradskými ochotníky si v minulosti zahrál i například Otakar Brousek mladší, Lumír Olšovský nebo Igor Bareš.

V současné době má spolek téměř 70 členů. Někteří tady působí čtyřicet let a přivedli sem i svoje děti. Mezi dlouholeté členky patří i produkční Vlasta Kočová. „Řada členů souboru pracuje ve školství,“ říká.

V nejbližší době chtějí poděbradští ochotníci představení Hrátky s čertem, které bude mít obnovenou premiéru 17. prosince 2017.

Historicky 1.ochotnické představení odehrál spolek v září 1861
Herci poděbradského Divadelního spolku
Spustit audio