Analytik: Dodávka tanků průlom ve válce nepřinese. Ukrajina jich potřebuje víc

27. leden 2023, aktualizováno

Německo a Spojené státy oznámily dodávku tanků pro ukrajinskou armádu. Kdy je Ukrajina bude moci nasadit? Jak se liší německé tanky Leopard 2 od těch ruských? Může jejich využití přinést průlom ve vývoji konfliktu, od jehož počátku uplynul téměř rok? Na otázky Tomáše Pancíře odpovídal analytik Vojtěch Bahenský.

Je rozhodnutí Německa a Spojených států o dodávce tanků na Ukrajinu zásadním průlomem?

Já bych to neoznačoval za zásadní průlom. Myslím, že je to další posun v trendu toho, že objem a rozsah té pomoci, minimálně co do množství různých typů a kategorií zbraní, se postupně rozšiřuje. V tomto ohledu bych to tedy nepovažoval za zásadní průlom, byť je to samozřejmě kvalitativní změna, pokud jde o tu pomoc.

Čtěte také

Ukrajinští politici hodně intenzivně chtěli, aby ty tanky dostali. Proč o to tolik usilovali? Mělo to z jejich pohledu spíš vojenské nebo politicko-psychologické důvody?

Primárně jde myslím skutečně o vojenské důvody. Tanky, navzdory tomu, že na mnoha záběrech, které můžeme vidět, nevypadají tak významně, stále tvoří velmi významnou součást bojových sil obou stran a jsou poměrně extenzivně používány.

Obě strany utrpěly poměrně zásadní tankové ztráty a speciálně pro ofenzivní operace tanky skutečně nejsou zatím příliš nahraditelné. To znamená, že pokud Ukrajina má zájem na tom osvobodit další území, tanky jsou pro ni důležité.

Vojtěch Bahenský, bezpečnostní expertem z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

Vojtěch Bahenský

analytik, Institut politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

Když začneme těmi německými tanky – Německo slíbilo, že přímo dodá na Ukrajinu 14 tanků Leopard 2, ale také umožní dodávku těchto strojů dalším státům. Mnohé státy už na to reagovaly a slíbily, že Ukrajině další Leopardy 2 dodají. Dá se říci, kolik slíbených tanků v tuto chvíli Ukrajina má?

To je poměrně obtížné, protože řada států to přislibuje bez adresného uvedení počtu. Pokud se nepletu, Polsko slíbilo stejný počet jako Německo. Spojené státy slíbily tanky Abrams, nicméně ty budou dodány v delším časovém horizontu.

Britové už dříve slíbili podobný počet tanků Challenger 2, byť i o této dodávce víme relativně málo. A pak je samozřejmě celá řáda evropských uživatelů tanků Leopard, kteří v nějakém režimu deklarovali, že by byli ochotni část z nich na Ukrajinu dodat. Nicméně tam si nemyslím, že máme přesné počty.

Čtěte také

Jsem si vědom toho, že čísla nejsou k dispozici a že jednotlivé státy detaily pomoci tají, ale ptám se alespoň na rámcovou představu počtu slíbených tanků proto, že velitel ukrajinské armády v polovině prosince v týdeníku The Economist mluvil o tom, že Ukrajina by potřebovala 300 tanků k tomu, aby zpátky dobyla původně ukrajinská území. Je reálné, že by opravdu tolik tanků mohla dostat?

Ohledně toho bych byl bohužel spíš skeptický. 300 tanků je skutečně velmi vysoký počet, zvlášť vzhledem k tomu, že většina evropských zemí od konce studené války své tankové flotily kontinuálně zmenšovala.

V tomto ohledu 300 tanků by skutečně byl poměrně velký počet, byť je třeba s velitelem ukrajinských sil souhlasit v tom, že 300 tanků by skutečně byla významná pomoc, která by se výrazně projevila na bojišti.

Hodně se mluví a píše také o amerických tancích Abrams. Americký prezident slíbil dodávku více než tří desítek těchto tanků. Ty jsou náročnější, modernější. Dá se odhadnout, kdy by se mohly tyto tanky dostat na Ukrajinu?

Zásadní faktor je to, že podle dostupných informací se budou tyto tanky pro Ukrajinu teprve vyrábět, a to může trvat poměrně dlouho. Myslím, že velmi optimisticky můžeme říct, že je na bojišti můžeme očekávat spíš na konci roku 2023 než dříve. Ty tanky jsou samozřejmě velmi moderní, velmi schopné. Spojené státy přislíbily v podstatě nejmodernější verzi těch tanků.

Nicméně zároveň  jak jsem zmínil  je jejich údržba výrazně komplikovanější. Armáda Spojených států má pravděpodobně nejlepší systém logistiky na světě. To znamená, že systémy, které používá, jsou tomu uzpůsobeny a jsou skutečně vysoce výkonné, ale zároveň velmi náročné.

Jak výrazná je převaha ruských tanků vzhledem k těm ukrajinským? Dá se ve válce na Ukrajině očekávat další ruská ofenziva? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , vpl

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.