Andrea Čunderlíková: Nemluvné Ině jsem nerozuměla, chtěla bych si zahrát mrchu

14. červenec 2022

Proslavila ji postava Iny v legendárním seriálu Nemocnice na kraji města. O herečce jedné role však nemůže být řeč. Byla doba, kdy šla z role do role. Jezdila natáčet i na Slovensko, do Maďarska a Německa. Prosadila se i mimo herectví, které už dávno pověsila na hřebík.

Andrea Čunderlíková se dnes věnuje hlavně svým dvěma vnučkám a pracuje v poradenské společnosti. „Jsem sice už v důchodovém věku, ale pracuji. Než bych šla do důchodu, to byste mě museli zabít,“ směje se.

S herectvím původně přestat nechtěla, ale po revoluci v roce 1989 se hodně omezilo hraní a natáčení filmů. „Já jsem takový spíš akční typ, ne jako nemluvná Ina, tak jsem nechtěla čekat. Dostala jsem nabídku od našeho známého Čechoněmce, který chtěl podnikat i u nás. Nejdřív jsem si zjišťovala, jak se vlastně zakládá firma, postupně se to rozjelo, a pak jsem zase plynule přešla do jiného zaměstnání.“

Tichá nemluvná Ina

Cestu k herectví ji otevřela hlavní role ve filmu Pět holek na krku (1967) režiséra Evalda Schorma, kterou vyhrála klasickým konkurzem. Od té doby se nabídky hrnuly. Ikonickou roli sestřičky Iny v seriálu Nemocnice na kraji města však málem odmítla. V době, kdy za ní přišel režisér Jaroslav Dudek, měli v natáčecím termínu s manželem předplacený kurz angličtiny v Londýně. „Nakonec mě ale pan režisér přesvědčil a odjel jen můj muž.“

Srovnání se sestřičkou Inou Galuškovou ji trochu štve, protože v soukromí je její opak. „Pro mě to byl protiúkol. Nevěděla jsem, jak ji pojmout a bylo to pro mě velice těžké. Vůbec jsem nechápala tu filozofii tiché nemluvné dívky. Ale na starý kolena ji mám vlastně ráda. Když jsem se pak potkávala s lidmi, tak každý očekával, že nebudu moc mluvit, ale já jsem komunikativní až moc,“ směje se.

Byla výhoda, že se nemusela učit tolik textu? „Ono je naopak těžší hrát bez textu než s textem! Byla bych radši za více textu.“ Na nové pokračování ráda kývla, jednak se těšila na kolegy a jednak její role už byla květnatější. Nakonec ji mrzelo, že nemohla naskočit do poslední série Nemocnice na kraji města – nové osudy, protože Inu nechali scenáristé ve druhé sérii zemřít.

Ač dnes už nehraje a na herectví není závislá, zajímavé roli by se nebránila. „Lákalo by mě hrát mrchu. A možná už se něco rýsuje,“ říká tajemně.

Alex Mynářová a Andrea Čunderlíková

Seriál měl obrovský úspěch, muži ji obdivovali, ženy ji nemusely. Co zažila za nepříjemnou historku? Proč se bála Miloše Kopeckého? Co prozradila o svých slovenských kořenech? Poslechněte si v rozhovoru u Alex.

Spustit audio