ANDROMEDA

19. prosinec 2002

Včera a předevčírem jsem v této rubrice mluvil o jazykovém zákulisí názvu souhvězdí Perseus a jeho druhé nejjasnější hvězdy, která se jmenuje Algol, což vlastně znamená hlava démona, tedy Medúsy. Zmínil jsem se také, že Perseus je na obloze spolu se svou manželkou Andromedou a zatím jsem neprozradil, že tento po všech stránkách vynikající řecký hrdina má na obloze i svou tchyni a také tchána.

Žádné jiné rodině se něco takového nepovedlo, jen Perseovi, jeho ženě Andromedě a jejím rodičům Kasiopeji a Cefeovi. A konec konců do rodiny patří i souhvězdí Velryba, to totiž bylo pojmenováno podle obludy, kterou musel Perseus zabít, aby Andromedu dostal za ženu. K této historce se dostanu, až budu mluvit o souhvězdí Velryba, teď řeknu, že zabití Velryby nebylo jedinou překážkou, kterou Perseus musel překonat, než mohl s Andromedou začít plodit děti.

Michal Novotný

Velmi vážný problém řešil Perseus přímo ve svatební síni. Tam se totiž dostavil bratr Andromedina otce, tedy její strýc Fíneus, který byl původně s Andromedou zasnouben, a žádal si splnění starého slibu. Nedal nic na argumenty připomínající, že pro osvobození Andromedy Fíneus na rozdíl od Persea neudělal nic, že dokonce souhlasil s jejím obětováním Velrybě. Nejenže si dál vedl svou, rozhodl se svou žádost o Andromedu podpořit i silou. Kázal svým lidem, aby se Andromedy zmocnili násilím a sám se s kopím vrhl na svatebně oblečeného, tudíž neozbrojeného Persea. Brašnu s hlavou Medúsy ovšem hrdina nosil vždycky, a tak zavolal na přítele a budoucí příbuzné, aby odvrátili zrak, a hlavu příšery vytáhl. Což zafungovalo jako vždycky. Fíneus a jeho ozbrojenci se změnili v kamenné sochy.

Z astronomického hlediska je souhvězdí Andromedy pozoruhodné tím, že je u nás vidět nejen v těchto zimních měsících, ale prostě pořád a pak také tím, že jeho součástí je takzvaná mlhovina v Andromedě, přesněji řečeno galaxie M 31. Můžeme ji vidět uvnitř souhvězdí jako malý světlý mlhavý obláček, ve skutečnosti je to však galaxie větší než Mléčná dráha, tedy Galaxie, jejíž součástí jsme my. Galaxie M 31 obsahuje více než dvě stě miliard hvězd.

Tři nejjasnější hvězdy v Andromedě mají svá jména. Alfa se jmenuje Sirrah nebo také Alpheratz, což obojí vychází z jejího arabského pojmenování Al Surrat al Faras, což kupodivu znamená pupek koně. Záhada je vysvětlena tím, že Arabové tuto hvězdu nepočítali do souhvězdí Andromedy, ale do souhvězdí Pegase. Další jména hvězd už s Andromedou souvisejí. Mirach je z arabského Al Mizar, tedy boky, v tomto případě Andromedy, a Alamak je z Al Anak al Ard, tedy prý ?připoutaná noha ženy?, některé prameny však udávají, že Arabům nešlo ani o nohu, ani o Andromedu, ale o pouštního rysa. Co je pravda a jak rys souvisí s Perseem či Andromedou, opravdu nevím a nikde jsem se nedočetl.

Vysílá se ve čtvrtek 19.12.

(připomínky a názory na tento příspěvek zasílejte e-mailem na adresu mnovotny@rp.cro.cz)

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.