Angíny jsou nejčastější nemocí léta. Většinou si ale toto onemocnění způsobíme sami

15. červenec 2020

Mnoho lidí si myslí, že angíny jsou nemocí zimních měsíců podobně jako chřipky. Z omylu vás možná vyvede informace, že nejvíce onemocnění angín je v Africe, kde jsou vysoké teploty. Prevence je naštěstí velmi účinná a záleží především na nás, jestli se tomuto onemocnění svým chováním vyhneme. Na zmrzlinové hody a chlazené nápoje s ledem raději zapomeňte. Pro dlouhodobější pocit ochlazení si raději udělejte teplý čaj a zavodněte dostatečně organismus. Radí MUDr. Petr Grenar.

Každý člověk má nějak nastavenou svojí termoregulaci. Jestliže se v horku snažíme ochladit průvanem nebo vyšším množstvím ledových nápojů, zmrzlin a nanuků, většinou neodhadneme správnou dávku, ochlazování přeženeme, a problém je na cestě díky. Angínu vyvolává překrvení sliznic horních cest dýchacích, v jejímž důsledku vznikne infekce. Jedním z hlavních příčin podchlazení organismu, vzniku angín a nepříjemných zánětů horních cest dýchacích, jsou i klimatizace.  Stručně řečeno, čím méně se ochlazujeme, tím lépe. Pro náš pocit, i pro náš organismus. Čím větším je teplotní rozdíl proti naší ideální teplotě 23°C venkovní teploty, tím více se v těla aktivuje přirozená termoregulace. Pokud ochlazení přeženeme, organismus zareaguje nemocí. Prevence je jednoduchá a účinná  – neprochladnout a nezvyšovat zbytečně ochlazování organismu přes snesitelnou mez.

Studené nápoje a zmrzliny ochladí pouze krk

Při vedrech většina lidí touží po studených nápojích, nejlépe s ledem…Překvapivě vám ale studený nápoj nejen může způsobit angínu, ale navíc vám ani nepomůže. Nezvýší pocení a přirozené termoregulační mechanismy těla spíše přitlumí. Takže realita je ta, že vypijete studený nápoj a po krátké době je vám zase horko, protože studený nápoj ochladí pouze lokálně v místě, kudy tělem prochází, tedy krkem. Pokud sliznici ochladí příliš, rozjede angína. Za chvíli je vám ale opět horko a dáte si další studený nápoj...A to vede k přechlazení a přetížení organismus. Zmrzlinu konzumujte ještě opatrněji, ideálně pouze jednou týdně. A studené nápoje rovněž minimálně, hlavně je nutné je pít pomalu a dát si na popíjení čas.

Pokud se chcete ochladit, pomůže vám teplý čaj

Zní to trochu paradoxně, ale nejvíce organismus ochladí nápoje teplé – především teplý čaj. Odstraní pocit žízně a ochladí organismus dlouhodobě intenzivněji než zmiňované studené nápoje. Pokud se chcete ochladit, je potřeba tělo zavodnit, aby se potilo a tím se i přirozeně ochlazovalo. Preferujte  teplejší nápoje ve větší míře, pijte je častěji a budete se v létě a horku cítit mnohem lépe.

Spustit audio