Anglické bochánky s křížkem, preclíky v Itálii, jehněčí všude aneb Za Velikonocemi s Dagmar Heřtovou
Velikonoční kulinářské cestování s právničkou a gastro novinářkou Dagmar Heřtovou je vskutku pestrým putováním po tradicích, spojených s velikonoční kulinářskými zvyky nejen v Evropě. I když náš kontinent v přehledu velikonočních specialit dominuje.
Můj host speciálního vydání pořadu Na cestách o Velikonočním pondělku má se svátečními gastronomickými specialitami spoustu konkrétních zkušeností.
A protože Dagmar Heřtová kombinuje život v České republice s pobytem ve svém druhém domově na Britských ostrovech, věnujeme pochopitelně značnou pozornost anglické velikonoční gastronomii.
Buchtičky jako mazanec
Nejen Hot cross buns - mimochodem se dozvíte o spojení těchto sladkých buchtiček s naším mazancem ze stejného těsta - ale i jejich varianta se zajímavým příběhem z londýnské čtvrti Chelsea, čokoládová vajíčka, palačinky i velikonoční klobouky jsou tématy rozhovoru s Dagmar Heřtovou.
Jehněčí, kůzlečí i ryby
Čtěte také
Velikonoční gastronomie ale není jen o sladkých dezertech, beráncích nebo o čokoládě. Povíme si také o masitých nebo slaných specialitách - včetně nádivky. Kromě jehněčího, kůzlečího masa, uzeného i klobás na evropských svátečních stolech nezapomeneme samozřejmě ani na vajíčka, nedílnou součást jak velikonočních výzdob, tak také tradičního pokrmu.
Ale v gastronomickém velikonočním cestováni světem připomeneme s Dagmar Heřtovou i tradici uzených ryb ve Švédsku, zastavíme se v sousedních zemích - v Polsku, Německu i Rakousku a na Slovensku. Kde prý v jednom z regionů patří na stůl o Velikonocích mimo jiné i bramborový salát s řízkem.
Lov na vajíčka i ťukání
Čtěte také
Pochopitelně nemůžeme při svátečním rozhlasovém putování tradicemi gastronomickými pominout ani velikonoční tradice jako takové. Dagmar Heřtová upozorňuje například na procesí (Řecko) a velikonoční průvody, typické pro Španělsko a některé další státy.
V Lucembursku mají zase mezi zamilovanými velikonoční preclíkový zvyk, kdežto v Chorvatsku (“tuckanje”) a Řecku ťukají o sebe špičkami vajíček. Komu nepraskne si něco přeje a má pak po celý rok štěstí.
Do Itálie i Francie
Čtěte také
Navštívíme ve velikonočním vydání pořadu Na cestách také další země. Zastavíme se u svátečních kulinářských tradic v Itálii, kde je tvar preclíků připisován odkazu na symboliku založených rukou při modlitbě. Marie Heřtová přidá i zajímavosti z oblíbené Francie.
Tam ostatně byla za gastronomickými zážitky, recepty a originalitami, které po celém světě sbírá a poutavě o nich vypraví i píše, docela nedávno. Proto jsme se i na chvíli v rozhovoru “odklonili” od velikonočních specialit a dostali se například do Cafe Voltaire a k tradované ohromné vášni francouzského filosofa a básníka pro kávu.
Na skok i do Dobrušky
Rozhlasové cestování s Dagmar Heřtovou, věnované o Velikonočním pondělí svátkům jara s prioritou gastronomických tradic v různých zemích nakonec zakončíme v našem východočeském regionu.
Čtěte také
Nemohli jsme nevzpomenout na pradědečka Dagmar Heřtové, který v Dobrušce získal v roce 1891 nikoli jak byste asi čekali “výuční list”, ale list “za vyučenou” jako dělník cukrářský. Náramně se mi proto hodil pro moji společnici u mikrofonu šálek na espresso s emblémem 700 let města Dobrušky.
A navíc - divte se pak, že i nejednu velikonoční laskominu (nejen naši tradiční) - třeba ty anglické také Dagmar Heřtová ráda upeče.
Taková je tedy tentokrát naše nabídka v pořadu Na cestách s Petrem Voldánem pro sváteční pondělí 10. dubna jako vždy po 18. hodině na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice. A naladit si nás můžete i v rozhlasovém archivu.
Petr Voldán
Související
-
Velikonoce si dosyta užijí zvířata, pracovníci i všichni návštěvníci Safari Parku Dvůr Králové
Safari Park Dvůr Králové pořádá na velikonoční pondělí ochutnávku jarních lahůdek. Nabídka platí jak pro vybrané druhy zvířat, tak i pro návštěvníky!
-
Velikonoce jako opravdová oslava jara. Rozhlasový přenos ze zahrádkářské výstavy v Častolovicích
Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Častolovicích pořádá od 31. března do 2. dubna 2023 už 22. zahrádkářskou výstavu s názvem Velikonoce - svátky jara.
-
Hody hody doprovody aneb Velikonoce nejen na Jičínsku s etnografkou Hanou Macháčkovou
Nejdůležitější křesťanské svátky v pojetí lidové tradice, to je téma sváteční rozhlasové Návštěvy. Velikonoční setkání s názvem Hody hody doprovody.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...