Anglický park u zámku Kačina je krásný v jakémkoliv období. Na jaře tam vykvétají koberce vzácných rostlin

30. březen 2022

Zámecký zahradník Roman Kváč se v práci hodně nachodí. Vystudoval ekonomický obor na zemědělské škole, ale sedět v kanceláři se mu nechtělo. Na Kačině pracoval několik let jako dobrovolník. Teď už 10 let pečuje o anglický park o rozloze 30 hektarů, jehož součástí je obora, zámecké arboretum i sad starých ovocných odrůd.

„Jsou tu narcisy, které se dříve také hodně pěstovaly, byly oblíbené. Začínají rašit tulipány, modřence, máme tu dokonce i pár zástupců ladoněk,“ vypočítává Roman Kváč květiny, které jsou v zámeckém parku právě k vidění. Nejvíc práce ho teď čeká při péči o stromy a trávníky v anglickém parku. Věnovat se bude také práci ve skleníku s tropickými rostlinami a expozici užitkových plodin.

Jeho cesta k práci zámeckého zahradníka byla dlouhá. Roman Kváč dokonce se ženou dříve provozoval restauraci, ale teď se vše točí kolem rozsáhlých pozemků u zámku Kačina. Rád chodí do vzdálených zákoutí parku, která nejsou běžně dostupná. Právě tam se může na jaře procházet po kobercích z modrých, žlutých, fialových i bílých květů.

Zahradník Roman Kváč se v anglickém parku kolem zámku Kačina hodně nachodí

Občas vymění práci zahradníka za roli průvodce a během vycházky ukazuje návštěvníkům rostliny i zajímavé stavby v anglickém parku. Zná osudy celé řady stromů a umí poutavě vyprávět o tom, s čím se zámecký zahradník musí potýkat. Pobaví vás lidovými názvy rostlin a prozradí vám, kdy letos vykvetou bledule letní. Sedavou práci v kanceláři si už dnes neumí představit.

Víte, jaké jarní kytičce se říká vyskočilka? A kde je zámecký zahradník nejšťastnější? Poslechněte si reportáž Báry Kvapilové.

Spustit audio