Anti-aging medicína vám pomůže stárnout s grácií, ujišťuje specialistka

7. říjen 2019

Anti-aging medicína je mladý lékařský obor. „Usiluje o to, abyste se dožili co nejdelšího věku v tom nejlepším stavu,“ shrnuje to lékařka Monika Golková.

Tělo začíná stárnout od 25 let. Lidem to tak vůbec nepřipadá, protože v tu dobu je schopné regenerace. S věkem se to ale zhoršuje. „Když se naučíme, co nám prospívá, je to lepší,“ ujišťuje specialistka.  

Důležité hormony 

Jinými slovy, jde o kvalitu života. „O to, abychom byli soběstační a užívali si života.“ Mezi hlavní pilíře patří například hormony. „Jsou nesmírně důležité a s věkem jejich hladina klesá,“ vysvětlila Monika Golková v Blízkých setkáních s Terezou Kostkovou.

Proč se trápit 

„Medicína to umí řešit a cíleně je doplňuje. Na základě krevního rozboru se dají dokonce vyrobit krémy na míru. Jsou bioidentické a jejich účinky jsou jen a jen pozitivní,“ ujistila Monika Golková s tím, že tomuto vědnímu oboru nejde v žádném případě o odmítání stáří.

„Jedná se o to, že s věkem dochází ke zdravotním problémům, které se musí řešit. A proč se trápit? Naše medicína směřuje k tomu, aby stárnutí bylo krásné, zdravé a abychom stárli s grácií,“ uzavřela lékařka.  

Co původně vystudovala? Co řeší nejvíc anti-aging medicína? Je důležité znát potravinové intolerance? Říká si tělo o správné věci nebo signalizuje chybně? Co je anti-aging desatero? Je prospěšné víno?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.