Anton Špelec je náš vzor, říkají rakovničtí ostrostřelci

24. září 2017

Sbor rakovnických ostrostřelců patří k nejstarším v republice. Mají parádní uniformy, prapor, vlastní kanón a vzorem jim je Anton Špelec. Pravidelně Česko reprezentují i v zahraničí. O víkendu se zúčastnili tzv. královských střeleb v Nouzově u Senomat na Rakovnicku.

Sbor rakovnických ostrostřelců působí v Rakovníku více než 500 let. Nejvyšším velitelem býval král nebo později sám císař. Dodnes rakovničtí střelci provolávají ostrostřelecké heslo: „Za krále, za vlast".

Podle historických pramenů sbory ostrostřelců vznikaly v minulost ve městech, kde neměli stálou vojenskou posádku. Původně to byli lučištníci, později přešli na zbraně palné. „A když už sbory ostrostřelců nemusely bránit města, staly se z nich takové prestižní spolky,“ říká setník Sboru rakovnických ostrostřelců Jan Mikeska.

Na začátku druhé světové války Němci spolek zrušili a ostrostřelci přišli o zbraně. V roce 1997 pak pár nadšenců v Rakovníku spolek obnovilo. „S nápadem přišel tehdejší ředitel rakovnického muzea František Povolný. Sešla se nás parta asi pěti lidí, nechali jsme si ušít uniformy a začali jsme se účastnit řady akcí,“ vzpomíná Mikeska.

Důležitou součástí uniformy jsou pera na klobouku. „Já mám bílé, protože jsem kapitán, kapelník má červenobílé, ostatní mají černé,“ vysvětlil Mikeska. Známá filmová postava Antona Špelce (v podání Vlasty Buriana) ostrostřelce je pro rakovnické vzorem. „Jezdíme i na akce, pořádané Společností Vlasty Buriana,“ dodal.

V rakovnickém sboru ostrostřelců jsou i ženy. Jako například Dana Bechyňská. „Vedla mne k tomu láska k uniformám a hlavně ten spolek,“ říká, co jí vedlo k tomu, že přišla mezi ostrostrostřelce.

Na víkendové královské střelby v Nouzově u Senomat se přijela podívat i osmiletá Eliška. I ona už má parádní uniformu. „Baví mne historie,“ dodává, proč se také ona přidala k ostrostřelcům.

Nejlepší ostrostřelci střílejí na malované terče. Obrazy plné zásahů uvidíte v ostrostřelecké expozici v Pražské bráně v Rakovníku.

Na královské střelby přijeli i ostrostřelci z Lokte a Ostrova. Pijí jen limonády a odvar z babského ucha
Uniformy zdobí pamětní medaile ze setkání ostrostřelců z celé republiky
Mezi ostrostřelci jsou dnes i dámy
Spustit audio