Antonín Linha připravil parfait z ovčího sýra se salátkem, ochutnávala Milena Steinmasslová

Velikonoční svátky Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal prožijí v restauraci Kočár z Vídně. Ten zastavil na malém náměstíčku na Kampě v Praze a vaří tam poctivou vídeňskou kuchyni.

Naučili jsme se přípravu ovčího parfaitu, což je rozmixovaný ovčí sýr, který je zjemněný smetanou, jsou do něj přidány bylinky, trochu soli a je zahuštěný želatinou. Jde vlastně o takový lehký želatinový ovčí sýr.

Ochutnávala s námi herečka Milena Steinmasslová. Mluvili nejen o jídle, ale i jarních svátcích a zvycích, které drží u sebe doma. Dozvěděli jste se, komu vaří a kdo podstrojuje jí.

Parfait z ovčího sýra s jarním salátkem:

Ingredience
  • cca 4 lžíce práškové želatiny, 5 dcl 30% smetany, 150 g ovčího sýra (ideálně řecký feta sýr), sůl, petrželka, pažitka, štýrský dýňový olej a trhané listové saláty dle chuti

Postup:

Feta sýr rozmixujeme se smetanou (cca 2 až 3 deci smetany), přidáme trochu soli a pomocí ručního šlehače všechno vyšleháme do konzistence hustšího jogurtu. Nakonec přidáme nasekané bylinky (petrželku a pažitku).

V malém kastrůlku mírně zahřejeme dvě deci smetany (pozor – nevaříme, protože by se nám následovně želatina srazila), přidáme čtyři lžíce sypké želatiny. Vše promícháme a zalijeme tím směs feta sýru s bylinkami. Následně rozmixujeme.

Naservírovaný parfait z ovčího sýra se salátkem

Pak vlijeme do jakékoliv nádoby a dáme do lednice na hodinu až dvě vychladnout. Po vychladnutí nakrájíme na tenké plátky a pokládáme na listový salát.

Listový salát natrháme na menší kousky. Nekrájíme jej, protože jinak by nám salát oschnul a připravily bychom se o vitamíny. Salát pokapeme dýňovým olejem.

Podáváme s opečeným toustem.

Antonín Linha

Majitel restaurace Jaroslav Monček se v kuchyni dělí o prostor s kuchařem Antonínem Linhou. Ten se rozhodl přenést osvědčené i zapomenuté recepty z vídeňských lokálů k nám do Prahy.

Pochutnat si tak můžete na vídeňském řízku, vývaru, sachru i tzv. českých palačinkách, které podávají jen ve Vídni. Antonín Linha preferuje poctivou kuchyni z čerstvých surovin, dodržování osvědčených postupů, ale s moderním nádechem. Navíc vaří s radostí.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.