Aplikaci eRouška nemám, nebyla dost vysvětlená, říká předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů

Ovlivní koronavirová krize ochranu našich osobních údajů? Pandemie ukázala, že se naše soukromí stále umenšuje, tvrdí Ivana Janů, předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů. „Například aplikaci eRouška v mobilu nemám. Hraje v tom roli i strach o mé osobní údaje,“ říká v rozhovoru s Tomášem Pancířem.

Čtěte také

Aplikaci eRouška se podle ní vládě nepovedlo dostatečně vysvětlit. I to je jedním z důvodů, proč jí předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů nedůvěřuje natolik, aby ji sama používala.

„Demokracie je vždy možnost výběru a volby. Umenšování soukromí je ale trend a lidé si neuvědomují, že některá újma je nerovnocenná svobodě, kterou mají ve své volbě,“ vysvětluje.

Kritika ministerstva

Už minulý týden Ivana Janů na veřejném slyšení v Senátu kritizovala ministerstvo zdravotnictví za to, že s Úřadem pro ochranu osobních údajů projekt chytré karantény dostatečně nekonzultovalo. 

„Nedostali jsme všechny údaje, na jejichž základě bychom mohli vyhodnotit celý proces zpracování osobních údajů,“ upozorňuje předsedkyně úřadu. „Nešlo o něco, co by nám nechtěli dát. Spíš to byly tekuté písky, projekt se stále měnil a dodnes nemá základní tvar, který by bylo možné zkontrolovat.“

Zůstanou naše osobní údaje po zmírnění koronavirové krize stejně chráněny jako dříve? A kdo zajišťuje, aby citlivá data nikdo nezneužil? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , als
Spustit audio

Související