Archiváři stěhují z příbramského archivu tuny historických dokumentů

7. říjen 2016

Dvanáct lidí v těchto dnech postupně nakládá v příbramském archivu tuny historických dokumentů na palety. Za měsíc musí vystěhovat kvůli problémům se statikou budovy 2,5 kilometru vzácných archiválií. Mezi nimi jsou i knihy z 15. století.

Archiváři společně s pracovníky stěhovací firmy musejí vystěhovat druhé patro své budovy kvůli poškozené statice. Teď budou zhruba měsíc nakládat na kamiony vzácné spisy a nesmějí přitom udělat chybu. Jinak hrozí, že písemnosti i z 15. století už nikdy nenajdou. Krabice s dokumenty ukládají na palety a oblepují je fólií. „Denně spotřebujeme tak pět rolí folie, v každé je jí tak 100 metrů, “ říkají. Na každé paletě je zhruba 600 kilogramů dokumentů. „Denně naložíme kolem 14 až 17 palet,“ potvrzuje Petr Pražák ze stěhovací firmy.

Historické dokumenty stěhují archiváři do speciálního skladu za Příbram. „Podařilo se nám najít úložiště, kde jsou vynikající podmínky. To musí být místnost s přesně stanovenými podmínkami teploty, vlhkosti i zabezpečení. Věřím, že se nám stěhování podaří dokončit do konce října,“ dodává Věra Smolová, ředitelka příbramského archivu.

Podle Daniela Doležala, ředitele Státního oblastního archivu v Praze, kvůli problémům se statikou sice bezprostřední nebezpečí v Příbrami nehrozí, archiv je ale povinen zajistit bezpečí zaměstnanců, veřejnosti i majetku. „ Proto jsme museli zavést některá opatření, jako například dočasné uzavření badatelny či omezením rešeršních požadavků, ale pokud vše půjde podle plánu, bude archiv v omezené míře znovu otevřen pro veřejnost od 1. listopadu,“ uvedl v tiskové zprávě.

Stěhování příbramského archivu
Stěhování příbramského archivu
autoři: fir , von
Spustit audio