Arcibiskupský zámek v Kroměříži vás provede reprezentačními sály v duchu adventního kalendáře

8. prosinec 2022

Interiéry raně barokního zámku v Kroměříži ve Zlínském kraji oblékli zámečtí floristé do slavnostního šatu a o adventních víkendech zpřístupnili veřejnosti. Že bude návštěva zámku jiná než v běžných dnech, poznáte hned u vstupu podle velkého vánočního věnce na dveřích.

„Vstup připravovali studenti střední školy Dona Bosca, kteří jsou u nás na praxi v oboru zahradnictví. Dostali celý prostor na starost a splnili úkol: návštěvníka upoutat a navodit předvánoční atmosféru,“ vysvětluje vrchní floristka kroměřížského zámku Pavlína Trojanová a ukazuje na dva vánoční stromky u sochy svatého Václava. Celé schodiště je ozdobeno vánočními girlandami, oko potěší i různé věnce a menší vánoční dekorace.

Výzdoba navozuje atmosféru adventu, kterému je věnován program Cesta od adventu do Tří králů. Návštěvníci se mohou seznámit s jednotlivými svátky i vánočními zvyky. Podle ředitele zámku Jiřího Uhlíře je advent obdobím začátku církevního roku a také příprav na nejkrásnější svátky v roce.

V duchu adventu proto nazdobili nejkrásnější reprezentační místnosti zámku – Lovecký sál, Malou jídelnu, Trůnní sál, Carský pokoj, Růžový salon a další. Kroměřížský zámek je tak možné zažít jinak než v běžné návštěvnické sezóně. Jednotlivé sály představují svátky svaté Barbory, svatého Mikuláše, svaté Lucie, svatého Štěpána, přes samotný Štědrý den až do Tří králů.

V malé jídelně je nachystaná slavnostní vánoční tabule

Prohlídky zpestřuje vánoční hudba

Advent na zámku je krásná událost vhodná i pro rodiny s dětmi, které mají příležitost seznámit se s významem jednotlivých svátků a vánočních symbolů a také poznat, jak to vypadá na opravdovém zámku. Procházka po autentických interiérech s vánoční výzdobou trvá přibližně třicet minut. Zpestřením je v některých místnostech živý hudební doprovod a také odpolední koncerty.

„Celá trasa končí speciálním zámeckým fotokoutkem v kredenci, kde je možné se vyfotit na památku na advent 2022. Na zámku je připravená i dílnička pro děti, kde se mohou vyřádit při tvoření a vyrábění,“ dodává vedoucí návštěvnického provozu zámku Michaela Sladká.

Ozdobeny jsou všechny detaily

Během adventních víkendů můžete zažít, jak to vypadá, když si zámek vezmou do péče zkušení floristé s bohatou fantazií a zároveň vkusem a ozdobí ho věnci, stromky, girlandami, květinovými vazbami a svícemi. Advent na zámku můžete zakončit procházkou v zámeckých zahradách, které byly, stejně jako zámek, pro svou krásu a jedinečnost zapsány na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Spustit audio