Arnika: Ze Spolany unikly i další nebezpečné látky

24. říjen 2002

Ze Spolany Neratovice zřejmě při srpnových záplavách neunikly jen dioxiny, ale i další velmi toxické látky - polychlorované bifenyly, tedy PCB. Podle ekologického sdružení Arnika tomu nasvědčují výsledky rozborů, které nechala udělat ze sedimentů odebraných v Labi nedaleko chemičky. Zjištěné hodnoty bifenylů v řece nejsou životu nebezpečné. Spolana obvinění odmítla, protože ve svém areálu nepoužívá oleje s obsahem těchto látek.

Arnika hodlá pomocí těchto rozborů přimět Českou inspekci životního prostředí, aby důkladně prověřila možnost úniku těchto látek ze Spolany. Zároveň chce o svých zjištěních informoval policii, ministerstvo životního prostředí, okresní úřad i Povodí Labe.

Sloučeniny PCB jsou přitom podle Jindřicha Petrlíka z ekologického hnutí velmi nebezpečné, zejména v naměřených koncentracích "kolem dvou tisíc nanogramů na gram. Ty nejvyšší hodnota se rovná stejným koncentracím zjištěným v odpadním kanále poblíž továrny, která polychlorované bifenyly na Slovensku vyráběla." Podle Petrlíka se tedy dá očekávat, že těmito látkami mohou být kontaminované ryby. "Co se týče polí, tak vyšší hodnoty těch látek byly zjištěny na louce mezi libišskou strouhou a Labem, takže konkrétně v této oblasti je nebezpečí, kdyby se tam pásla nějaká zvířata, tak by mohla být potom kontaminovaná."

Mluvčí chemičky Jan Martinek ale únik PCB ze Spolany odmítá: "Spolana jednoznačně může říci, že žádné transformátory s náplní PCB nevlastní. Má jenom kondenzátory s touto náplní, které jsou v rozvodně 109 kV, ale plášť těchto kondenzátorů je hermeticky uzavřen, jak proti unikání vlhkosti, tak proti unikání náplně. Z tohoto důvodu jsme přesvědčeni o tom, že nemohlo dojít k úniku olejů z těchto kondenzátorů, i když byly během povodní zatopeny. Máme to ověřeno kontrolou."

Výroba i užívání látek PCB byla v Československu zakázána už v osmdesátých letech minulého století. Dodnes jsou ale problémy s jejich likvidací v některých specializovaných provozech.

autoři: ark , lap , mvo
Spustit audio