Artróza: Jak se chovat ke kloubům, aby dobře fungovaly. Už jen kilo dolů sníží zátěž na kyčle o 3 kg

27. říjen 2022

Artrózou trpí každý osmý člověk, nejvíc lidé nad 70 let. „V tomto věku je to až 90 %, ale žádnou výjimkou není ani 40letý pacient. Často jsou to sportovci, k artróze může docházet po úrazových stavech, což se při sportu děje,“ říká na úvod doktorka Kateřina Cajthamlová.

Je to jedno z 500 revmatických a nejvíc degenerativních onemocnění, nikoli zánětlivé. „Artróza Je důsledkem poruchy látkové přeměny, nejčastěji právě v kloubní chrupavce. Kromě chrupavky poškozuje pohybový aparát, klouby, páteř, šlachy i svaly. Nejčastěji se operativně řeší artróza kyčelního a kolenní kloubu. Ženy trápí hodně haluxy – vbočené palce nohou, případně poúrazové artrózy v kotnících,“ upřesňuje lékařka.

Jak se artróza projevuje

Postižené místo bolí většinou po námaze. Když už je stav pokročilý, tak je to startovací bolest a chvílí trvá, než to člověk rozhýbá. Jsou 4 stupně:

  1. Stupeň – počínající, bolí jen po zátěži a jen krátkodobě (chrupavka začíná ztrácet pružnost a čím dřív se na to přijde, tím lépe a významným způsobem to můžeme ovlivnit – omezením nevhodných aktivit a přidáním rehabilitací můžeme výrazně oddálit nástup dalších stupňů.)
  2. Stupeň – bolesti začínají být častější
  3. Stupeň - bolesti jsou skoro stabilní, vytvořily se výrostky, které dráždí kloubní pouzdro a například koleno může otékat
  4. Stupeň – dochází k omezené hybnosti a bolest a bolest je i v klidu a v noci.
Bolest kloubů

Léčba artrózy

Způsobů léčby je mnoho, většinou se aplikují kolagenové preparáty dovnitř kloubu. „Chrupavka bohužel neregeneruje, takže se jí snažíme zachovat v co nejlepší kondici. A určitě se nebraňte, pokud vám doktor doporučí brát nějaké doplňky. Čím dřív, tím líp, tak svou chrupavku déle ochráníte. I při artróze 2. a 3. stupně má velký význam tyto doplňky brát, ochrání zbytek chrupavky,“ nabádá doktorka Kateřina.

Pokud se řeší artróza kolene, je dobrou rehabilitací jízda na kole. Ale ne do kopce. Koleno nesmí otékat, jinak to znamená další zatížení. Doktorka Kateřina doporučuje elektrokolo, kde si do kopce můžete snadno vypomoct a cyklovýletů se nemusíte vzdávat.

U nosných kloubů (koleno, kyčle) je nevyhnutelná operace. Není se čeho obávat, kloub vydrží až 25 let a operace se dá opakovat. I když je prevence lepší, pokud už máte pokročilé stadium, operace výrazně zlepší kvalitu života. Navíc při bolestech postiženou nohu odlehčujete, a tím si pak přiděláváte problémy zejména s páteří.

Cyklisté

Co jíst při atróze

„Protiartroticky působí, když máme správné postavení kloubů – například ploché nohy je třeba řešit vložkami. Kdo měl hodně pohybu, měl by ubrat, kdo naopak pohyb moc neměl, měl by přidat. Zkrátka takový zlatý střed – ne moc, ne málo.“

I stravou můžete klouby vyživit. „Chce to dostatek vitaminu D, rybího tuku, želatiny, vhodná je huspenina, sulc, kolagen, hořčík a vápník. Pozor, tady je důležitý správný poměr – dvojnásobný poměr vápníku ku jedné dávce hořčíku. Dále vitamin K, zinek, bor, mangan a měď,“ vyjmenovává doktorka Cajthamlová a zároveň upozorňuje na to, abyste vše konzultovali i se svým lékařem.

„Co se týká nadváhy, tak pokud tělesná hmotnost klesne o 1 kg, tak zátěž do schodů u kyčelního kloubu se sníží o 3 kg, u kolene až o 5 kg.“ Samozřejmostí by mělo být nekouřit, nepít moc alkoholu a neprochladnout.

Obezita, hubnutí, fast food, hamburger, břicho, měření, nadváha

Co vlastně způsobuje úpornou bolet a proč není dobré odkládat operaci? A jak s tím souvisí covid? Poslechněte si v pořadu Hubněte zdravě i zkušenosti našich posluchačů a rady paní doktorky.

Spustit audio