Asistenční centrum pomoci Ukrajině ve Vysočanech přestane fungovat. Praha nemá kapacity

14. červen 2022

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině se opravdu zavře. Potvrdil to Krizový štáb hlavního města. Naposledy bude centrum ve Vysočanech otevřené ve středu 15. června. 

Čtěte také

Primátor Zdeněk Hřib z Pirátů dlouhodobě argumentuje tím, že je metropole přeplněná uprchlíky. Podle dat, která má Praha k dispozici, je jich tu v přepočtu na obyvatele zhruba čtyřikrát víc než v jiných krajích. Primátor také vysvětloval, že nemá smysl, aby Praha registrovala nově příchozí běžence, když nemá kapacity se o ně postarat. Problém je s ubytováním i školní docházkou pro ukrajinské děti.

Uzavření pražského centra ovšem nemusí být konečné. Pokud se Praha domluví s vládou na rovnoměrném přerozdělování běženců do jiných krajů, centrum v Praze 9 se opět otevře. Schůzka s premiérem Petrem Fialou z ODS je naplánovaná na pátek.

V asistenčním centru si sice lidé nevyřídí potřebné dokumenty, ale zůstane v něm informační služba. Pracovníci budou příchozím vysvětlovat, co přesně se děje, proč je centrum zavřené a co mají dělat. Podobně by to mělo vypadat i na pražském hlavním nádraží.

autor: Pavel Lochař
Spustit audio

Související