Atopický ekzém vás může otravovat celý život

Ekzém je povrchový kožní zánět, který nemá infekční původ. Atopický ekzém pak patří do skupiny ekzémů s alergickou příčinou. Jedná se o dědičné onemocnění, s kterým je nutné bojovat celý život. O správných postupech hovořila prof. MUDr. Jana Hercogová.

„Atopický ekzém může mít různou závažnost, od suché kůže a jen drobných projevů až po závažný kožní ekzém postihující celý povrch těla, včetně infekčních komplikací, které mohou být i život ohrožující,“ říká prof. MUDr. Jana Hercogová, přednostka Dermatovenerologické kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce.

Atopický ekzém se projevuje jako kožní vyrážka, obvykle červeně zbarvená. Kůže bývá velmi suchá, mírně hrubá a nepříjemně svědí. Často je rozpraskaná a někdy může i mokvat. Zánětlivá ložiska se objevují nejčastěji na loktech, zápěstích, krku, pod koleny, na nártech a na obličeji. Ekzém může být akutní s mokvavými puchýřky, ale i chronický s extrémně suchou olupující se kůží.

Čtěte také

Zejména zpočátku ekzém velice svědí a nutí ke škrábání, což často vede k poškození kůže a případnému zanesení infekce.

Atopický ekzém je dědičné onemocnění. „Člověk se s touto genetickou dispozicí narodí. A závisí pak na životních obdobích a na působení vnějších vlivů, zda a v jaké míře se atopický ekzém u toho kterého člověka projeví,“ vysvětluje prof. Jana Hercogová.

Problémy začínají většinou prvním rokem

Většinou se tento kožní problém objeví už v prvním roce života. A vzhledem k tomu, že jde o danou genetickou výbavu, jde o problém celoživotní.

Pokožka (ilustr. foto)

„Pro zjištění atopického ekzému neexistuje žádný jednoznačný diagnostický test. Jde o celý soubor příznaků a přidružených chorob, ze kterých musí lékař vyvodit a rozpoznat atopický ekzém,“ říká lékařka.

Při onemocnění atopickým ekzémem je potřeba věnovat pozornost svému jídelníčku a také působení vnějších vlivů. „Atopický ekzém zhoršuje celá řada alergenů, které jsou jak v potravě, tak ve vzduchu. A také některé kontaktní alergeny, kdy kůže více reaguje například na určité chemikálie v čistících a mycích přípravcích a podobně,“ vyjmenovává prof. Jana Hercogová.

Hlavní a základní léčba ekzému je zevní. Léčiva, které může předepsat pouze lékař, jsou tzv. kortikoidy. Není ale dobré používat je dlouhodobě, protože mají velké množství nežádoucích účinků. Jde o hormonální prostředky ve formě mastí, krémů, roztoků a mlék. Mají silné protizánětlivé účinky a v akutních fázích ekzému jsou pro léčbu nezbytné. Je důležité řídit se předepsanými zásadami a užívat je podle doporučení lékaře.

Existují ale i další možnosti, kterými je možné příznaky ekzému mírnit. V první řadě je velmi důležité dodržovat správnou životosprávu, omezit kontakt s alergeny a naučit se s tímto onemocněním žít. Vzhledem k tomu, že bývá kůže suchá, je potřeba ji stále promazávat.

Spustit audio