Augiášův chlév

25. červenec 2003

To slovní spojení dnes už neslýcháme často, ale sem tam ho některý novinář nebo spisovatel použije. Na spojení Augiášův chlév můžeme ovšem narazit ve starších textech, a tak bychom měli vědět, co vlastně znamená. Což vám dnes sdělím, pokud to nevíte. A hlavně budu vyprávět, jak tohle slovní spojení vzniklo.

Nejprve tedy význam. Slovník spisovného jazyka českého říká, že Augiášův chlév je přeneseně "velký nepořádek zaviněný nedbalostí, svinstvo", my bychom k tomu současnou běžně užívanou češtinou dodali, že Augiášův chlév je bordel, a to velký. Přitom ti, kdo použijí tohoto slovního spojení obvykle nemají na mysli nepořádek jaksi fyzický, třeba v bytě nebo na dvoře bývalého JZD, ale o nepořádek obrazný. Augiášův chlév se vyskytuje ve vedení některých firem, o nepořádcích v našem soudnictví se dá rovněž použít toto slovní spojení, někdo by také mohl říct, že už je dávno třeba vymést Augiášův chléb ve financování našich politických stran.

Ano, Augiášův chlév se vymetá a také čistí, o to totiž šlo při té historce z řecké mytologie, z níž naše slovní spojení pochází. Už jsem tu několikrát mluvil o dvanácti úkolech, které plnil jeden z největších hrdinů řeckých mýtů Hérakles, latinsky Hercules, na příkaz mykénského krále Eurysthea. Nedávno jsme si například povídali, jak Héraklés zabíjel Hydru, také Héraklův boj s Amazonkami byl jedním z těch mnoha úkolů. Byly to často úkoly velmi těžké a složité, ale vyčistit chlév krále Augeia, kterému staří Čechové říkali Augiáš, patřil k těm jednodušším.

Ve zmíněném královském chlévě bylo ustájeno tři tisíce kusů dobytka a nikdy se tam neuklízelo. Což by normálním zvířatům vadilo tak, že by dříve nebo později pomřela, Augeiův dobytek však byl, přiznám se, že nevím proč, z rozhodnutí bohů chráněn proti všem nemocem. Takže ten svinčík vadil jen lidem, Augiášovy chlévy prý nakonec smrděly po celém Peloponésu. Héraklés chlév vyčistil za jeden jediný den. Dobytek vyhnal ven a do chléva svedl koryta řek Alfeia a Péneia. Řeky se den činily, odnesly všechen ten hnůj a Héraklés pak jen zas vodní toky odvedl do původních koryt. Že Eurysthees splnění tohoto úkolu Héraklovi nechtěl uznat, protože hrdina si za něj nechal zaplatit desetinou Augeiova stáda, je už jiná písnička. To s naším slovním spojením vymést či vyčistit Augiášův chlév nesouvisí.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.