Auta na klíček a společenské hry vás vrátí do dětství. Muzeum v Žebráku zve na výstavu Kdo si hraje, nezlobí

4. duben 2019

Městské muzeum v Žebráku přes zimu prošlo modernizací. Zajímavé rodáky a slavné osobnosti vám přiblíží expozice Z historie města Žebráka. Největším lákadlem je ale nová výstava Hračky našich rodičů aneb Kdo si hraje, nezlobí.

„Výstava hraček se zaměřuje na hračky našich rodičů a prarodičů,“ rozhlíží se po výstavní místnosti plné hraček vedoucí muzea Anna Brotánková. „Věříme, že návštěvníci, kteří sem přijdou s rodinami, tak si zavzpomínají na svoje dětství.“ Plechové hračky sem zapůjčil soukromý sběratel ze Starého Plzence Ota Procházka. Návštěvníky potěší třeba slepice na klíček, která nesměla chybět v žádné krabici s hračkami.

Kluky potěší část sbírky kovových hraček sběratele Oty Procházky
Zajímavá je i kolekce gumových panenek z produkce firmy GUMOTEX a nechybí ani několik pokojíčků pro panenky. Jeden z nich má dokonce sametové závěsy, krajkové záclonky a na stole je prostřeno k večeři. Nákladné šaty i dokonale propracované účesy má kolekce sběratelských panenek, které na výstavu zapůjčila Jiřina Havlová z Plzně.

Historické fotografie na výstavě ukazují i pyšné majitelky panenek

Historická expozice v žebráckém muzeu vám ukáže vývoj řemesel. Navštívíte ševcovskou dílnu i dílnu perníkáře a v měšťanském salónu si uděláte představu o tom, jak žila místní honorace.

Městské muzeum v Žebráku má otevřeno jen o víkendech a o svátcích. Pokud si do jedné hodiny po poledni koupíte vstupenku na hrad Žebrák nebo Točník, dostanete vstupenku do muzea zdarma.

Otevírací doba muzea a další informace.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.