Babiččina ledová káva
V kuchyních našich babiček se před 100 lety používala řada technických vymožeností, třeba sifonová láhev. A jak zjistíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního, hodila se nejen na přípravu perlivých nápojů, ale i ledové kávy.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:
Kávu, nebo čaj, připravíme obvyklým způsobem, necháme úplně vychladnout, dáme pak do láhve, a vpustíme do ní kyselinu uhličitou. Když vychlazené vlijeme do sklenic, nebo šálků, navrch můžeme dát šlehanou smetanu. Tu připravíme tak, že mléko dáme do láhve, ze dvou třetin doplníme vodou a vpustíme kyselinu uhličitou. Podáme ledové v mléčných sklenicích.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.