Babiččina ledová káva
V kuchyních našich babiček se před 100 lety používala řada technických vymožeností, třeba sifonová láhev. A jak zjistíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního, hodila se nejen na přípravu perlivých nápojů, ale i ledové kávy.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:
Kávu, nebo čaj, připravíme obvyklým způsobem, necháme úplně vychladnout, dáme pak do láhve, a vpustíme do ní kyselinu uhličitou. Když vychlazené vlijeme do sklenic, nebo šálků, navrch můžeme dát šlehanou smetanu. Tu připravíme tak, že mléko dáme do láhve, ze dvou třetin doplníme vodou a vpustíme kyselinu uhličitou. Podáme ledové v mléčných sklenicích.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?