Babiččina medová pečínka

Med byl jednou z nezbytných surovinv kuchyních našich babiček, pro vaření i léčení. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na medovou pečínku.

Ingredience
  • 1 kg vepřové pečeně vcelku
  • 4 lžíce sádla
  • 2 lžíce medu
  • sůl, mletý kmín
  • pálivá paprika
  • sušený rozmarýn
  • 2 cibule
  • 600 g brambor
  • hrstka sušených švestek

Sádlo smícháme s medem a pálivou paprikou a touto směsí důkladně potřeme omyté a osušené maso ze všech stran. Uložíme do pekáče a necháme do druhého dne v chladu.

Naložené maso ze všech stran osolíme, okmínujeme a posypeme rozmarýnem. Cibule oloupeme, rozkrájíme na měsíčky a přidáme do pekáče. Podlijeme trochu vodou a přikryté dáme péct. Když je maso skoro měkké, přidáme k němu do pekáče švestky a oloupané, na čtvrtky rozkrájené brambory. Dopečeme do měkka.