Babiččina medovina
Podle tohoto receptu našich babiček si každý může vyzkoušet, jaké to je být medovařičem. A k tomu recept na medovinu.
K dělání a vaření medoviny je dobrý jakýkoliv med, i ten, který již k ničemu nemůžeme potřebovat. Na jeden díl medu dáme šest dílů vody. Vodu s medem vaříme tak dlouho, až se pění. Pěna se musí odebírat. Když už žádná pěna není, zavěsí se do roztoku v plátěném pytlíčku koření - skořice, muškátový květ a muškátový ořech, něco šafránu, zázvoru a pepře.
Svařená tekutina se přecedí a nechá vychladnout. Potom se nalije do soudku. Po třech až pěti nedělích kvašení je medovina dobrá k pití. Po skončení kvašení se vložené koření odstraní, soudek se uzavře a nechá ležet.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.