Babiččina svatební poliuka

V receptech našich babiček se dozvíme, jak se vařila svatební polévka a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vysvětlí, proč bylo masopustní období vhodné pro konání svateb.

Ingredience
  • 2 kg hovězích žeber
  • 2 očištěné slepice
  • 50 dkg kořenové zeleniny
  • 3 cibule
  • nové koření
  • celý pepř
  • 20 dkg domácích nudlí
  • sůl
  • pepř
  • nastrouhané mandle
  • oprané rozinky
  • snítka šafránu
  • špetka zázvoru
  • pepř
  • sůl

Očištěné a opláchnuté maso přesekáme na menší kusy a vložíme do osolené vody vařit. Když je maso měkké, přecedíme vývar přes jemný cedník do jiného hrnce a dáme do něho nakrájenou kořenovou zeleninu, postrouhané mandle, oprané rozinky a koření. Povaříme. Když je zelenina měkká, zavaříme do polévky domácí slabé nudle. Maso obereme z kostí a kůže, nakrájíme na malé kousky a přidáme do polévky. Dochutíme solí a pepřem.