Babičky Příbramska mají zlaté srdce. Vyhlášení ankety provázela radost i dojetí

20. duben 2023

Na vyprodaném Plesu seniorů se představilo devět finalistek ankety Babička Příbramska. Lidé jim celkem poslali 2 100 hlasů. Hlavní ceny vítězkám předala operní pěvkyně Andrea Kalivodová. Jaké jsou dnešní babičky? Redaktorka Bára Kvapilová zjistila, že nejvíc je zaměstnává péče o druhé.

V zákulisí estrádního sálu je cítit lehká nervozita. Za chvíli se finalistky ankety dozví, jak lidé hlasovali. Do ankety je navrhovali vnuci a vnučky, spolupracovníci nebo kamarádky. I když každá má jiný příběh a často se s nimi osud nemazlil, jedno mají společné. Všechny se dívají na svět s velkým optimismem a snaží se pomáhat ostatním, co jim síly stačí.

Dnešní babičky jsou jiné

Zakladatelka spolku Babíkov Gabriela Šejbová má s pořádáním akcí pro seniory řadu zkušeností. Tentokrát povolala kadeřnici a vizážistku a spolu s majitelkami salonů pomáhala vybrat slavnostní šaty pro devět finalistek ankety. „Babičky jsou jiné, než byly za nás, a my jsme chtěly ukázat, že se umí bavit, umí vynést ty šaty a umí si to užít,“ usmívá se Gabriela. „Dokonce mi bylo sděleno, že už trénovaly na volnou disciplínu, kterou jsme výjimečně nedali, takže už víme, že příště ji musíme dát.“

Pro korunku si nakonec došly čtyři dámy. Na prvním místě se v anketě umístila Helena Štveráková. V současné době ji nejvíc zaměstnává péče o vnoučata. Ráda se vydává na výlety, cvičí a občas si vyzkouší i roli modelky. „Co se týká Helenky, tak to je takový ten anděl, který nikdy na vás nezvýší hlas,“ říká o vítězce Gabriela Šejbová.

Na druhém místě se umístila Irena Lamperová, která je prý babičkou pro všechny. I přes velké neštěstí, které prožila, na život nezanevřela a pro každého má milé slovo. Třetí korunka se ve stříbrných vlasech krásně třpytila Růžence Kocové. Do soutěže ji přihlásil vnuk Karel, který babičku na ples také doprovázel a měl pro ni jen slova chvály.

Titul Miss sympatie si odnesla paní Marie Fišerová. I když sama špatně slyší, svůj čas a úsilí věnuje ostatním. Potkat ji můžete v centru pro sluchově postižené v Příbrami i v domovech seniorů po celém kraji. Radí jim, jak si poradit s pomůckami, které mohou špatně slyšícím seniorům výrazně zlepšit život. „Pomáhám hlavně sluchově postiženým, protože ti nemají lehký život. Sluchové postižení není vidět, ale je psychicky náročné,“ vysvětluje Marie Fišerová. Její vnučka o ní tvrdí, že je to nejšikovnější babička na světě.

Spustit audio