Bakalář

19. červenec 2005

Včera jsem tu vyprávěl o vzniku hovorového slůvka pakatel, jímž označujeme malé peněžní částky. Říkal jsem, že stejně jako spisovné výrazy bagatela, tedy drobnost, a bagatelizovat, tedy zlehčovat, znevažovat, pochází z italského bagatella, což je zdrobnělina od latinského baca, bobulka, zrníčko. A slíbil jsem, že se přes bobulky dostaneme na univerzitní půdu. Přesně řečeno dostaneme se s nimi k titulu bakalář.

Bakalář je a vždycky byla nejnižší univerzitní hodnost či titul. Slovo bakalář vzniklo samozřejmě v latině, cizí slova související se vzděláním mají skoro vždycky latinský původ, obvykle jde o latinu středověkou. Tam slovo označující nejnižší univerzitní hodnost znělo bacalarius a obvykle se uvádí, že jde o zkráceninu dvou slov - baca a laureautus. Baca je ta bobulka, kterou známe ze slov pakatel, bagatela a bagatelizovat, a druhé slovo, laureatus upřesňuje, o jakou bobulku jde. O bobulku rostliny latinský zvané laurus, kterou my známe pod jmény vavřín a také bobkový list, koření používané při nakládání okurek. Snítkou vavřínu s typickou bobulkou se prý za středověku zdobili ti, kteří dosáhli nejnižší univerzitní hodnosti. Ta snítka prý byla něco jako dnešní odznak.

Michal Novotný

Tohle hezké vysvětlení, které se tradovalo ve všech dosavadních etymologických slovnících, však zpochybnil Jiří Rejzek v našem nejnovějším slovníku. Badatel tuto teorii označuje za "nejspíš žertovnou" lidovou etymologii, a i když sám žádný přesvědčivý výklad původu slova bakalář nemá, upozorňuje na starofrancouzské bachelor, které znamenalo mladý aspirant rytířství, a na výraz baccalaria, který se také vyskytoval ve středověké latině a znamenal venkovský statek. Že ale rostlina laurus česky zvaná vavřín eventuálně bobkový list svou společenskou, abych tak řekl vyznamenávací funkci měla, o tom není pochyb. O čemž zase zítra.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka